ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві затримали полковника ЗСУ, який передавав РФ стратегічні дані Міноборони

Зокрема, спецслужби РФ цікавила інформація щодо виконання державних оборонних замовлень.

У Києві затримали полковника ЗСУ, який передавав РФ стратегічні дані Міноборони
Фото: SecurSerUkraine\Facebook

СБУ викрила працівника одного із стратегічних підприємств Міністерства оборони, який здійснював шпигунську діяльність на користь країни-агресора. Його затримали в Києві на робочому місці. Про це в мережі Facebook повідомила прес-служба СБУ.

"Уродженець РФ, полковник запасу Збройних Сил України в липні 2017 під час перебування у близьких родичів на території Росії був завербований кадровим співробітником російської військової розвідки", - йдеться в повідомленні.

За грошову винагороду колишній український військовий збирав для передачі російським "кураторам" інформацію з обмеженим доступом у сфері оборони України.

Зокрема, спецслужби РФ цікавила інформація щодо виконання державних оборонних замовлень і розробок новітніх авіаційних систем виявлення безпілотних літальних апаратів, які використовуються при проведенні антитерористичної операції на сході України.

Крім того, російський шпигун намагався придбати безпілотний літальний апарат українського виробництва з метою подальшої його передачі країні-агресору для здійснення повітряної розвідки.

Оперативники СБУ задокументували, що зв'язок з "кураторами" шпигун здійснював під час поїздок на територію РФ і за допомогою листування на електронній пошті.

Після виконання "завдань" зловмисник планував виїхати в РФ і отримати російське громадянство. Також встановлено, що за сприяння співробітника розвідки РФ громадянин України вже отримав посвідку на проживання в Росії і переоформив військову пенсію для її отримання на російській території.

Під час проведення обшуків за місцями роботи та проживання фігуранта справи правоохоронці вилучили матеріали, що підтверджують його протиправну діяльність.

Фото: SecurSerUkraineFacebook

Фото: SecurSerUkraineFacebook

Наразі затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину і обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

У рамках відкритого кримінального провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) тривають слідчі дії. Операція з викриття зловмисника проводилася під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram