ГоловнаСуспільствоЖиття

До 2050 року населення України може зменшитися на третину

За даними ООН, в Східній Європі гірша ситуація тільки в Молдові.

До 2050 року населення України може зменшитися на третину
Фото: www.facebook.com/Наталка Волосацька

До 2050 року населення України скоротиться на 36%. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на підрахунки аналітиків ООН, повідомляє УНІАН.

Така негативна тенденція спостерігається в усіх країнах Східної Європи, але особливо - в балтійських, населення яких до кінця століття знизиться на 34-47%, йдеться в повідомленні.

"Гірша ситуація тільки в Молдові і Україні, які до 2050 року втратять 51% і 36% свого населення відповідно", - відзначають експерти ООН.

Очікується, що Росія втратить 13% населення до 2100 року.

Однією з причин скорочення населення є трудова міграція. За даними української служби зайнятості 11% населення проживає і працює за кордоном.

Крім цього, Міністерство соціальної політики України прогнозує в найближчі роки посилення міграційних процесів в Україні за рахунок високого попиту на кваліфіковану робочу силу.

"Через недостатнє економічне зростання дефіцит кадрів сьогодні не є критичним, але в середньостроковій перспективі ситуація загрожує економічній безпеці держави ... Конкуренція за залучення працівників виходить на міжнародний рівень, попит на кваліфіковану робочу силу з України зростає, особливо у найближчих сусідів - Польщі, Словаччини, Литви, Хорватії. Міграційні процеси можуть посилитися в найближчі роки", - сказала перший заступник міністра соціальної політики України Ольга Крентовська.

За даними Bloomberg, більше одного мільйона українців з 2015 по 2017 мігрували на заробітки за кордон, зокрема в Польщу (507 тис. чоловік), Росію (343 тис.), Італії (147 тис.), Чехію (122 тис.), США (23 тис.) і Білорусь (22 тис).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна виявилася однією з 30 країн світу з найстарішим населенням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram