ГоловнаСуспільствоПодії

Під Харковом горіла колишня садиба Шидловських

Рятувальники встановлюють причини займання.

Під Харковом горіла колишня садиба Шидловських
Фото: kharkiv.dsns.gov.ua

У Харківській області сталася пожежа в садибі Шидловських, побудованій у XVIII столітті. Вона входить у пам'ятку культурної спадщини національного значення "Палацово-парковий комплекс "Старомерчанський".

Про це повідомляють на сайті Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Повідомлення про пожежу надійшло на номер "101" близько опівночі 16 квітня. На місце висунулися чергові караули 48-ї Державної пожежно-рятувальної частини з м. Люботин і 59-ї частини з м. Валки - усього чотири оперативні відділення на автоцистернах у складі 20 рятувальників.

На місці пожежники встановили, що горить дах, а також перекриття і частини приміщень другого поверху триповерхової будівлі садиби загальною площею близько 550 кв. м.

"Складність у ліквідації цієї пожежі полягала в досить тривалому часі вільного горіння (пожежу помітили не відразу), значному поширенні вогню і конструктивних особливостях будівлі - перекриття і перегородки в будівлі були дерев'яними, покрівля виконана з металевих листів по дерев'яних конструкціях, сходові марші також дерев'яні. По цих дерев'яних конструкціях вогонь поширювався дуже швидко, а крім того, в будівлі немає ні внутрішнього, ні зовнішнього протипожежного водогону", - зазначили в ДСНС.

Фото: kharkiv.dsns.gov.ua
Пожежники локалізували вогонь о 05:00. Перекриття та покрівлю зруйновано пожежею, загиблих і травмованих не виявлено.

Зараз гасіння пожежі ще триває. Також рятувальники встановлюють причини займання.

Нагадаємо, будівлю садиби Шидловських побудовано в 1776-1778 роках, її вважають частиною пам'ятки культурної спадщини національного значення "Палацово-парковий комплекс "Старомерчанський". До 1997 року в будівлі містився сільськогосподарський технікум, згодом будівля стояла без господаря і поступово руйнувалася.

У 2015 році чиновники Харківської ОДА висловлювали намір узятися за реставрацію садиби, але так і не почали її.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram