ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд заарештував капітана кримського судна "Норд" до 31 травня

Представники омбудсмена були присутні на судових засіданнях у Маріуполі та Херсоні.

Суд заарештував капітана кримського судна "Норд" до 31 травня
Фото: runews.su

Суд заарештував капітана затриманого в Азовському морі судна "Норд" Володимира Горбенка і встановив заставу в розмірі 35 240 гривень.

Про це повідомляється на сайті уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

Як повідомлялося раніше, за даними Держприкордонслужби, судно є українським (порт реєстрації - Керч) і члени команди, також є громадянами України. За результатами перевірки виявлено факти порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України і виїзду з неї та незаконного ведення рибного промислу в акваторії Азовського моря.

Зазначається, що представники омбудсмена були присутні 6 квітня на судових засіданнях у Маріуполі та Херсоні.

Сьогодні, 6 квітня, екіпаж судна "Норд" у складі восьми чоловік доправили на судове засідання в Маріуполь. Справу розглядають чотири судді, інтереси екіпажу відстоюють два адвокати. Під час судового засідання суддя Дмитро Дьяченко звернув увагу на те, що жоден із членів екіпажу не відмовився від українського громадянства, а оскільки Автономна Республіка Крим є тимчасово окупованою, то вони залишаються громадянами України.

"Справу капітана розглядає суд Херсона. Суддя обрав для нього запобіжний захід утримання під вартою до 31 травня з можливістю внесення застави в розмірі 35 240 гривень. Ця справа перебуває під особистим контролем уповноваженого Людмили Денісової", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, Державна прикордонна служба затримала судно з 10-ма моряками на борту в неділю, 25 березня. Моряки, які мають російські паспорти, видані в Керчі, зараз перебувають у порту Бердянська (Запорізька область), їм заборонено залишати судно. 30 березня судно заарештували.

Капітана судна обвинувачують за ст.332-1 Кримінального кодексу (порушення порядку в'їзду/виїзду на окуповану територію України з метою завдання шкоди інтересам країни), що передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк. Іншим членам екіпажу - ч.2 ст.204 КпАП України (незаконне перетинання кордону), санкція - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту.

Росія пригрозила скерувати флот в Азовське море та зажадала від України негайно звільнити екіпаж і повернути судно. Управління ФСБ по Криму завело кримінальну справу за ст. 211 КК Росії (викрадення судна повітряного чи водного транспорту або залізничного рухомого складу). Справу порушено щодо українських прикордонників, які затримали траулер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram