ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун закликала не боятися протягів

"Щоб бути в тонусі і здоровим - потрібно частіше дихати свіжим повітрям".

Супрун закликала не боятися протягів
Фото: Макс Требухов

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун закликала українців провітрювати приміщення і не боятися протягів.

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Нарешті настала весна. А разом із нею й одвічна суперечка: ті, кому кортить вдихнути весняного повітря, частіше відчиняють вікна, а ті, хто боїться застудитися, наполягають притримати всі отвори зачиненими, бо може бути протяг. Хочемо розставити всі крапки над "і". Сам по собі протяг не є чимось поганим. Як не є поганим і вітер. Адже люди найчастіше хворіють від інфекцій, які є в повітрі, а не від самого повітря. Тому протяг як такий не загрожує здоровій людини. Якщо його постійно уникати, сидіти в замкненому приміщенні та закутуватися в одяг - ви, навпаки, робите себе більш вразливим - гірше сприймаєте перепади температури повітря та можете швидше підхопити застуду", - написала Супрун.

Вона підкреслила, що для того, щоб бути в тонусі і здоровим - потрібно частіше дихати свіжим повітрям і час від часу провітрювати приміщення.

"І якщо ви під час цього ненадовго потрапите під протяг - нічого страшного не станеться", - підкреслила в.о. голови МОЗ.

"Інша річ - тривале переохолодження або ж сильний потік повітря, спрямований, наприклад, у ділянку шиї чи обличчя. Тоді й за 10 хвилин можна захворіти. Адже це загрожує запаленням м’язів, нервів і може активізувати збудники хвороб, які є в організмі", - додала вона.

Супрун зазначила, що єдиного для всіх правила немає. Але в будь-якому приміщенні необхідно забезпечувати постійну рециркуляцію повітря, при цьому не шкодячи комфорту одне одного.

"Тож якщо вам неприємно сидіти біля відчиненого вікна - не змушуйте себе й пересядьте туди, де не дме. А за можливості - краще вийдіть на якийсь час на вулицю, поки приміщення провітрюється. Якщо ж ви любите свіже повітря в кімнаті - провітрюйте на здоров'я та нічого не бійтеся. Проте і не зловживайте. Поважайте комфорт одне одного та насолоджуйтеся весною", - резюмувала Супрун.

Нагадаємо, Супрун продовжує руйнувати глибоко вкорінені міфи про медицину. Раніше вона заявила, що пробу Манту можна мочити, а також що перекис водню (H2O2) не допомагає захистити рану від зараження.

Супрун розпочала реформу охорони здоров'я України. Закон, що набув чинності наприкінці січня 2018 року, вводить державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". У цей час триває підготовка до створення Національної служби здоров'я України - національного страховика, який буде укладати договори з установами охорони здоров'я і закуповувати в них послуги медичного обслуговування населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram