ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінприроди запропонувало підвищити штрафи за спалювання стерні та листя у 18 разів

Розмір покарання перевищить 6000 гривень.

Мінприроди запропонувало підвищити штрафи за спалювання стерні та листя у 18 разів
Фото: Сергей Нужненко

Міністерство екології та природних ресурсів України розробило законопроект, який у 18 разів підвищує штрафи за випалювання стерні чи листя.

Про це йдеться на сайті Кабміну.

Самовільне випалювання рослинності або її залишків в Україні вважають адміністративним правопорушенням. Зараз розмір штрафу становить 170-340 гривень (10-20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), а міністерство пропонує підвищити його до 3 060-6 120 гривень (180-360 мінімумів). За спалювання трави на території об'єктів природно-заповідного фонду або в зоні відчуження буде передбачено штраф до 12 240 гривень (360-720 мінімумів).

Законопроект перебуває на узгодженні в Міністерстві юстиції.

"Сподіваюся, що наші пропозиції будуть підтримані і це витверезить недбайливих господарників, які переконані, що, спалюючи суху траву, вони допомагають довкіллю швидше очиститися. Мовчу вже про інші можливі катастрофічні наслідки від цих підпалів", - заявив міністр Остап Семерак.

Нагадаємо, у 2015 році в селі Гасичівка Чернігівської області після підпалу трави згоріли 16 будівель, а у 2017 році повністю згоріло село Новокам'янка в Донецькій області.

У 2016 році задимлення ділянки траси Київ-Одеса призвело до ДТП, в якій згоріли п'ять машин і загинули три людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram