ГоловнаСуспільствоЖиття

Держпродспоживслужба виявила порушення в школах і дитсадках

Зафіксовано випадки постачання неякісних продуктів у дитячі установи.

Держпродспоживслужба виявила порушення в школах і дитсадках
Фото: Нелли Вернер

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужба) виявила порушення у школах і дитсадках по всій Україні.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Протягом планових і позапланових перевірок фахівці зафіксували випадки постачання неякісних продуктів у дитячі установи.

Наприклад, в один із дитсадків Києва замість вершкового масла завезли молоковмісний спред, заборонений для використання в Україні (понад 50% немолочних жирів).

"У зв'язку із цим фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві проведено низку заходів для виявлення інших дитсадків, куди це приватне підприємство постачало аналогічну продукцію. Такі факти зафіксовано ще в семи дитсадках столиці. Національна поліція відкрила кримінальне провадження", - наголошують у повідомленні.

У Миколаївській області протягом 2017 року за результатами лабораторних досліджень було виявлено 82 невідповідності харчових продуктів, відібраних з харчоблоків садів і шкіл. У 39 зразках молочної продукції виявлено немолочні жири, в семи зразках продукції рослинного походження виявлено перевищення вмісту нітратів, у дев'яти зразках молочної продукції виявлено цвілеві гриби і дріжджі, у 26 зразках готових страв і молочної продукції - бактерії групи кишкової палички. Також в одному зразку готової продукції виявлено мезофільні анаеробні і факультативно-анаеробні мікроорганізми (МАФАМ). Інспектори винесли 11 розпоряджень про призупинення використання харчових продуктів і 25 приписів про усунення виявлених порушень. Вилучено з обігу 162,635 кг небезпечної продукції, складено сім адміністративних протоколів за порушення законодавства.

У Житомирській області у 2017 році в рамках кримінального провадження було встановлено факт постачання в Управління освіти і культури виконавчого комітету Бердичівської міської ради неякісного вершкового масла, яке не відповідало заявленим параметрам. 4,6 т цієї продукції було вилучено з обігу та утилізовано відповідно до ухвали суду.

У Волинській області за результатами роботи фахівців з харчоблоків навчально-виховних закладів вилучено 2,4 тонни овочів з перевищеним вмістом нітратів.

У Чернігівській області під час проведення санітарно-епідеміологічного обстеження КЗ "Борзнянська спеціалізована школа-інтернат I-III ст. з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів" - у зв'язку зі спалахом гострої кишкової інфекції - було виявлено понад 130 кг продуктів харчування (свинина, курятина, сосиски, молочні продукти тощо) без маркування. Складено припис з вимогою вилучити з ужитку вищевказані харчові продукти. У Дніпропетровській області у 2017 році в одному з супермаркетів Дніпра були відібрані зразки продукції, в тому числі і вершкове масло. За результатами лабораторних досліджень встановлено, що у двох зразках масла містяться рослинні жири, які, згідно з вимогами ДСТУ, не повинні там бути.

У цей час до порушників застосовують відповідні санкції, а в разі потреби матеріали передадуть Національній поліції.

Нагадаємо, раніше Держпродспоживслужба встановила, що в Україні кожен п'ятий ресторан і кожен десятий супермаркет працюють з порушеннями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram