ГоловнаСуспільствоЖиття

Українці за півтора року подали в Конституційний Суд 574 скарги

Експерти припускають, що відсоток визнання законів неконституційними в Україні буде вищим, аніж в Європі.

Українці за півтора року подали в Конституційний Суд 574 скарги
Богдан Бондаренко
Фото: Макс Требухов

До Конституційного Суду подано 574 скарги від громадян. Це відтоді, як в Україні набули чинності зміни до Конституції щодо конституційної скарги у вересні 2016 року.

Про це повідомив Богдан Бондаренко, експерт з конституційного права Центру політико-правових реформ під час круглого столу, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним Пакетом Реформ.

"На практиці в нас передбачена така модель: особа, яка перебувала в певних судових процесах, а в кінцевому судовому рішенні, на її думку, застосований закон, який суперечить Конституції, має право подати скаргу до Конституційного Суду. Таким чином, людина може спробувати визнати цей закон або окреме положення неконституційним", - розповів Бондаренко.

Однак з міжнародного досвіду відомо, що відсоток конституційних скарг, які закінчилися визнанням закону неконституційним, - дуже низький. За словами експерта, в країнах континентальної Європи це близько двох відсотків від усіх поданих до Конституційного суду скарг. У Німеччині цей відсоток ще менший.

"В Україні є інша ситуація, коли правове поле дійсно перенасичене неконституційними положеннями. Тому, мені видається, цей відсоток у нас повинен бути більшим", - зазначив Бондаренко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram