ГоловнаСуспільствоЖиття

Формулювання закону про конституційну скаргу не дає можливості ним скористатися, - експерт Центру Разумкова

На його думку, в інституті конституційної скарги залишається правова невизначеність.

Формулювання закону про конституційну скаргу не дає можливості ним скористатися, - експерт Центру Разумкова
Виктор Мусияка
Фото: Макс Требухов

Незважаючи на те, що конституційну скаргу оголосили мало не найбільшим досягненням у конституційній реформі, положення про неї потребують доопрацювання. Про це заявив Віктор Мусіяка, науковий консультант з правових питань Центру Разумкова під час круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна і Реанімаційним Пакетом Реформ.

За словами експерта, неправильно сформульовано статтю 151.1, яка нещодавно з'явилася в Конституції України.

"Формулювання цієї статті зводить нанівець саму можливість надійно й ефективно використовувати інститут конституційної скарги. Що я маю на увазі: сказано в частині 1, що кожен має право звернутися до Конституційного суду з точки зору необхідності захисту свого права, якщо закон, який був використаний останньою судовою інстанцією, тобто Верховним Судом, на думку особи, є неконституційним. Але частина 2 говорить, що підстава звернутися з такою скаргою є, якщо використані всі інші засоби захисту прав. І виходить, що право начебто є, але що це за інші "засоби"? Це ще ходити в адміністративні органи або в інші органи влади? Цю частину треба просто викинути, але вона є в Конституції", - сказав Мусіяка.

Однак нинішній склад Верховної Ради не зможе це змінити, оскільки, за словами експерта, парламент не може повторно міняти ті самі положення.

Також, на думку Мусіяки, змін вимагають і інші положення.

"Раніше закон про Конституційний суд передбачав можливість звернення громадянина, якщо особа вважала закон неконституційним, і його використання призвело або може призвести до порушення права громадянина... Це положення при внесенні змін до Конституції прибрали. Хіба це не зменшення рівня захисту громадян? Зменшення", - зазначив Мусіяка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram