ГоловнаСуспільствоЖиття

Розглядати конституційні скарги громадян КС зможе від завтра, - експерт РПР

Хоча повинен був із вересня 2016-го.

Розглядати конституційні скарги громадян КС зможе від завтра, - експерт РПР
Юлия Кириченко
Фото: Макс Требухов

Право громадян звернутися в Конституційний Суд (КС) зі скаргою на неконституційність законів України з'явилося після Революції гідності, коли в Конституцію були внесені зміни щодо судочинства. Реально ж КС зможе почати розглядати скарги лише завтра.

Таку думку висловила Юлія Кириченко, керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ, член ради Реанімаційного Пакету Реформ на круглому столі, присвяченому темі конституційної скарги, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним Пакетом Реформ.

"Останнє, що відкриває можливість розглядати скарги - це технічне, організаційне питання. Конституційний Суд, відповідно до нового регламенту, повинен створити сенати - два сенати по дев'ять суддів і колегії по троє суддів. І вже після цього, а це має статися завтра, суд почне розгляд конституційних скарг і реалізацію цих, безперечно позитивних, конституційних змін", - сказала Кириченко.

За словами експерта, раніше право на конституційну скаргу мали тільки суб'єкти влади: не менш ніж 45 народних депутатів, президент України, уповноважений Верховної Ради з прав людини, Верховний Суд і Верховна Рада АР Крим.

"Позитивний старт цієї фінансової інституції, на мій погляд, був завалений. Нагадаю, що конституційні зміни було прийнято 2 червня 2016. Набрали чинності 30 вересня 2016... Із цього часу Конституційний Суд і повинен був почати розглядати справи. Але цього не сталося. І фактично старт розгляду конституційних скарг починається зараз. Так склалося, що парламент спізнився майже на рік з прийняттям нової редакції закону про Конституційний Суд України. Він набув чинності в серпні 2017 року. А сам Конституційний Суд протягом півроку не міг прийняти на реалізацію закон про свій регламент", - зазначила Кириченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram