ГоловнаСуспільствоЖиття

З 2014 року кількість дітей, які навчаються українською мовою в Криму, скоротилася на 97%

У поточному навчальному році українською мовою навчаються лише 318 дітей.

З 2014 року кількість дітей, які навчаються українською мовою в Криму, скоротилася на 97%
Фото: kolobok.ua

Управління Верховного комісара з прав людини Організації Об'єднаних Націй заявляє, що кількість дітей, які навчаються українською мовою в анексованому Криму, скоротилася на 97% з 2014 року.

Про це йдеться в 21-й доповіді УВКПЛ ООН про ситуацію з правами людини в Україні, яка охоплює період з 16 листопада 2017 року по 15 лютого поточного року.

"Кількість учнів, які навчаються в Криму українською мовою, різко скоротилася - з 2014 року на 97%", - сказано в доповіді.

У поточному навчальному році 318 дітей (0,2% дітей, які відвідують загальноосвітні школи Криму) навчаються українською мовою. Крім того, приблизно на 50% зменшилася кількість дітей, які вивчають українську мову як предмет, обраний курс або в рамках позашкільного навчання.

Кримськотатарською мовою здобувають освіту близько 5,6 тис. учнів (близько 3% учнів, які відвідують загальноосвітні установи). Відзначають, що ця цифра в останні роки залишалася стабільною. У цей час 21,6 тис. учнів вивчають кримськотатарську мову як предмет, обраний курс або в рамках позашкільного навчання, що на 12% більше, ніж у 2016/2017 навчальному році.

Нагадаємо, в квітні 2014 року Міжнародний суд ООН зобов'язав Росію забезпечити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і надати доступ до навчання українською мовою в анексованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram