ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ виявила підозрюваних у причетності до антиукраїнської діяльності в 5 областях і Києві

Проведено 28 санкціонованих обшуків.

Співробітники Служби безпеки та прокуратури Криму заблокували діяльність антиукраїнської мережі, причетної до організації провокаційних акцій на замовлення спецслужб Російської Федерації.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

Координатором мережі був ідеолог створення "Бессарабської народної республіки" Артем Бузило, який давав вказівки про проведення антиукраїнських заходів безпосередньо з адміністрації президента РФ. Фінансування здійснювалося оточенням колишнього міністра МВС України Віталія Захарченка.

Як повідомляли, правоохоронці провели 28 санкціонованих обшуків у фігурантів справи в Києві, Дніпропетровській, Львівській, Закарпатській, Миколаївській та Одеській областях. Протягом обшуків слідчі вилучили 46 магнітних носіїв інформації і 38 мобільних пристроїв з важливими даними. Також правоохоронці виявили екстремістські агітаційні матеріали, документи з грифом "Для службового користування", які могли бути використані російськими спецслужбами для організації диверсій на одному з режимних об'єктів Нацполіції.

Крім того, було вилучено матеріали для підготовки в одній з країн Європи "міжнародної конференції" з текстом для спікера на підтримку анексії Криму і "розцінки" на підкуп депутатів місцевих рад за прийняття необхідних російській стороні рішень і звернень до керівництва країни.

Правоохоронці встановили підозрюваних у причетності до діяльності "бойової групи" і вилучили в місцях їх проживання карту однієї з областей України з відмітками мостів та інших стратегічних об'єктів, літературу про військову топографію, 700 г тротилу, 5 електрозапалів, 2 гранати Ф-1 і РГД- 5, понад 600 патронів різного калібру.

У цей час проводяться слідчо-оперативні дії в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 111 (держзрада) і ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації).

Генпрокурор Юрій Луценко уточнив у Фейсбуці, що під час обшуків у Харківській області було виявлене листування з антиукраїнським центром, завданням якого була організація місцевими радами рішення про імпічмент президента за винагороду 25 тис. доларів США.

Карти мостів і переправ, а також зброю і вибухівку було вилучено в Харківській області, а записи з підготовленим "виступом на міжнародній конференції" - у Львівській.

Нагадаємо, в березні прокуратура Криму попередила, що причетним до виборів президента РФ на півострові загрожує тюрма. До відповідальності можуть притягнути 10 тис. членів виборчих комісій в анексованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram