ГоловнаСуспільствоПодії

Гройсман-Могеріні: Україна і ЄС демонструють виключно активну взаємодію

Прем'єр України провів зустріч із верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Гройсман-Могеріні: Україна і ЄС демонструють виключно активну взаємодію
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що Україна і Європейський Союз демонструють виключно активну взаємодію і мають насичений порядок денний з питань співробітництва.

Про це він заявив під час зустрічі з високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Могеріні, повідомляють на сайті Кабміну.

Гройсман зазначив, що з моменту останніх переговорів сторін минуло лише три місяці й українська сторона вже сформувала перелік рішень, а також порядок денний роботи на наступні місяці.

"Наш пріоритет на 2018 рік - економічне зростання 5% і вище", - сказав прем'єр.

"Ми відзначаємо великий прогрес реформ, який здійснює ваш уряд, відзначаємо ваші ініціативи на виконання Угоди про асоціацію з ЄС. І ми бачимо зростання українського експорту в ЄС, що також є важливим сигналом для подальшого розвитку торгівлі", - зазначила Федеріка Могеріні.

"Ви можете розраховувати на підтримку Євросоюзу", - додала вона.

За словами Гройсмана, істотної уваги варта ініціатива уряду про напрацювання Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію з ЄС на 2018-2019 роки. Документ складається з 57 законопроектів. Йдеться про різні сфери життєдіяльності держави - перш за все, безпека, захист інтелектуальної власності, зняття митних перешкод і технічних бар'єрів у торгівлі, санітарні та фітосанітарні заходи, поліпшення інвестиційного клімату, захист навколишнього середовища і т.ін.

За словами Гройсмана, значний поступ на шляху реформ повинна забезпечити також ще одна стратегічна ініціатива уряду і парламенту - пакет з 35 економічних законопроектів, два з яких уже ухвалено, а ще два прийнято в першому читанні.

"Цей законодавчий пакет, - запевнив Гройсман, - повинен вирішити п'ять основних завдань: захист бізнесу, дерегуляція, поліпшення ділового клімату, полегшення доступу до фінансування і державних ресурсів, заохочення інновацій. Імплементація рішень відбувається на тлі децентралізації, реформи корпоративного управління і соціальних перетворень, розпочатих минулої осені. Мова про зміни в системі освіти, медицини, пенсійного забезпечення... Ми також вдячні за рішення про продовження макрофінансової підтримки. Для нас головне питання - економічне зростання, адже маємо великий потенціал. І наша мета - розкрити цей потенціал".

Федеріка Могеріні, зі свого боку, підкреслила, що введення нової програми макрофінансової допомоги - це "дружба не на словах, а конкретними справами".

Під час переговорів сторони обговорили питання створення Антикорупційного суду і продовження загальної судової реформи та реформи сектору безпеки.

Також Гройсман і Могеріні поговорили про безпеку і гуманітарну ситуацію на Донбасі. Голова уряду поінформував про заходи підтримки переселенців і знову порушив питання про введення миротворчого контингенту ООН і необхідність єдиної з ЄС позиції в цьому питанні.

"Очевидно, що в нас немає іншого варіанта, ніж об'єднувати зусилля в збереженні санкцій тиску на РФ", - додав Гройсман.

Окрему увагу сторони приділили питанням співпраці в енергосекторі, перш за все - в контексті виконання "Газпромом" вердикту Стокгольмського арбітражу, а також виконання інших контрактних зобов'язань.

Гройсман також нагадав, що влітку в Копенгагені відбудеться друга велика міжнародна конференція з питань реформ в Україні. Аналогічний захід відбувся в Лондоні минулого року. Український прем'єр запросив Федеріку Могеріні взяти участь у заході.

Нагадаємо, Угода про асоціацію України з ЄС набула чинності 1 вересня минулого року. Вітаючи українців з цією подією, Федеріка Могеріні заявила, що наша країна може розраховувати на співпрацю і підтримку ЄС на довгі роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram