ГоловнаСуспільствоЖиття

У центрі Києва відбувся марш за права жінок

Киянки відзначили Міжнародний жіночий день правозахисною акцією.

У четвер, 8 березня, в центрі Києва відбувся марш за права жінок Oh My March !, присвячений Міжнародному жіночому дню. Учасники акції зібралися на Майдані Незалежності, після чого трохи пройшлися Хрещатиком і вулицею Богдана Хмельницького.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Після завершення маршу його учасниці приєдналися до акції "Досить терпіти" на Михайлівській площі, спрямованої проти фізичного і сексуального насильства, гендерної нерівності. Її маршрут було прокладено тими ж центральними вулицями і завершився в Київській міськадміністрації.

"Нам кажуть, що ми повинні контролювати себе, щоб хтось не заподіяв нам шкоди, фізичної та моральної. "Сама винна", - говорять тій, хто пережила домашнє насильство від найближчих чоловіків. Нам кажуть одягатися красиво, щоб чоловікам на роботі або на вулиці "було приємно". Нам недоплачують на роботі, адже чоловік - основний годувальник сім'ї, між тим кількість розлучень зростає, як і кількість матерів-одиначок. Роки замовчування в минулому", - заявили організатори напередодні.

На відміну від минулого року акції пройшли мирно і без особливих пригод. Тоді на 8 березня на учасників феміністичного маршу напали декілька радикалів з кефіром і зеленкою. Проте під час сьогоднішнього маршу поліції теж довелося в якийсь момент втрутитися, щоб не допустити сутичок.

Представники правих організацій організували на Михайлівській площі "антимітинг" проти фемінізму і за традиційні цінності.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Після завершення маршу у КМДА на його учасниць було скоєно напад. Одна з організаторів Маршу Олена Шевченко розповіла Громадському, що в результаті нападу постраждали п'ятеро жінок. Двох облили зеленкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram