ГоловнаСуспільствоЖиття

Львів'янина засудили до 120 годин громадських робіт за несплату аліментів

Суди почали застосовувати новий вид покарання для неплатників аліментів.

Львів'янина засудили до 120 годин громадських робіт за несплату аліментів
Фото: runews.su

Залізничний районний суд Львова визнав 32-річного безробітного чоловіка винуватим у несплаті аліментів на загальну суму 18 129 гривень і засудив його до 120 годин громадських робіт.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Під час судового розгляду було встановлено, що чоловік повинен був щомісяця, починаючи з січня 2013 року, виплачувати своїй колишній дружині по 500 гривень аліментів на утримання доньки. Однак упродовж чотирьох років, до січня 2016 року, він цього не робив, у результаті чого утворилася заборгованість на суму понад 18 тис. гривень.

Обвинувачений на суді свою провину повністю визнав. З огляду на те, що чоловік раніше не був судимий, не перебуває на обліку в наркологічному і психоневрологічному диспансерах, а також отримав позитивні характеристики від сусідів, суд призначив йому покарання за порушення ч. 1 ст. 164 КК у вигляді 120 годин громадських робіт. Вирок може бути оскаржений в апеляційному суді впродовж 30 днів.

Це перший у Львові випадок, коли суд застосував новий вид відповідальності за несплату аліментів, - суспільно-корисні роботи, оплата яких безпосередньо піде на погашення боргу перед дитиною.

За даними судового реєстру, з початку дії нового закону до громадських робіт за несплату аліментів засуджено вже трьох чоловіків - окрім згаданого вище львів'янина, також мова про жителів Червонограда та Кам'янка-Бузького району.

Крім того, 26 лютого фахівці Головного територіального управління юстиції у Львівській області провели у Львові перший рейд проти неплатників аліментів, під час якого вилучили автомобіль, а також арештували квартиру боржника.

Нагадаємо, влітку 2017 року в Україні аліменти на дітей збільшили на 20%. Наприкінці року Верховна Рада прийняла закон, який посилює покарання за несплату аліментів. Він вводить нові засоби примусового виконання рішень, які можуть застосовуватися до неплатників аліментів. В їх числі - позбавлення водійських прав і заборону на виїзд за кордон.

У лютому Мін'юст відкрив вільний доступ до реєстру неплатників аліментів і зобов'язав платників раз на три місяці подавати звіт. Для стягнення грошей з боржників Мін'юст створив спеціальні штаби, які з 1 квітня запрацюють по всій Україні.

Також Мін'юст пропонує підвищити мінімальний розмір аліментів до 2 тис. гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram