ГоловнаСуспільствоЖиття

Під час закупівлі буржуйок для Мар'їнки і Красногорівки допущена службова недбалість, - Червакова

Люди без газу вже третій рік.

Під час закупівлі буржуйок для Мар'їнки і Красногорівки допущена службова недбалість, - Червакова
Фото: facebook/chervakova

Прокуратура визнала службову недбалість чиновників Донецької обласної військово-цивільної адміністрації під час закупівлі буржуйок для жителів Красногорівки і Мар'їнки, які кілька років живуть без газопостачання, припиненого через бойові дій. Про це народний депутат від БПП Ольга Червакова написала на своїй сторінці у фейсбуці.

"Сумна розв'язка історії з буржуйками в Красногорівці і Мар'їнці. Прокуратура визнала службову недбалість Донецької ВЦА під час їх закупівлі для населення. Головному спеціалісту з роботи з гуманітарною допомогою Департаменту Донецької ВЦА Маляру А.В. вручено підозру за ч.1 ст. 367 КК України. Йому загрожує покарання до обмеження волі на 3 роки і заборони займати певні посади", - повідомила нардеп.

Вона нагадала, що в результаті обстрілу зазначених прифронтових міст було зруйновано магістральний газопровід, внаслідок чого там відсутнє централізоване опалення. "Під час зими 2015-2016 року в Красногорівці насмерть замерзли 11 осіб", - написала Червакова.

У жовтні 2016 року вона звернулася до голови Донецької ВЦА Павла Жебрівського з проханням забезпечити населення альтернативними джерелами тепла. Ситуація з опаленням була визнана надзвичайною місцевого рівня тільки наприкінці листопада 2017 року. Тоді ж на буржуйки було виділено 1 188 000 гривен. Опісля мала негайно розпочатися процедура закупівлі буржуйок: 296 штук для Мар'їнки і 264 для Красногорівки.

"Для міст, де ситуація визнана надзвичайною, законом передбачена так звана "переговорна процедура" - тобто швидко, без тендерів люди могли б отримати тепло. Що відбулося насправді. Насправді буржуйки почали надходити в ці міста тільки після нового року. Тоді я виступала з парламентської трибуни і переказала історію, яку мені розповіло керівництво Красногорівської ВЦА: за документами мало надійти 264 прилади, а фактично надійшло 126, і жодної тонни вугілля чи іншого палива", - описала ситуацію нардеп.

Вона зазначає, що не має інформації, чи надійшли інші буржуйки хоча б навесні, але відомо, що місцеве населення обурювалося тим, що печі не працюють або працюють погано. "Як повідомили мені джерела в прокуратурі, потягом попереднього розслідування встановлено, що поставлені печі дійсно не виконують свої функції, оскільки є неякісними", - зазначає Ольга Червакова.

За її інформацією, в цьому кримінальному провадженні постачальнику печей 12.01.2018 року було оголошено підозру за статтею "шахрайство" (ч. 2 ст. 190 КК) і "підробка документів, здійснена повторно або за попередньою змовою групою осіб" (ч. 2 ст. 358 КК). Тоді ж провадження було направлено до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram