ГоловнаСуспільствоЖиття

У справі екс-командира харківського "Беркута" знову намагаються відвести суддю

На думку прокурора, відвід заявлений виключно з метою затягування початку слухань.

У справі екс-командира харківського "Беркута" знову намагаються відвести суддю
Владислав Лукаш с адвокатом Натальей Вознюк
Фото: Катерина Серко

1 березня в Деснянському суді мало початися оголошення обвинувального акту проти екс-командира батальйону міліції особливого призначення "Беркут" ГУМВС України в Харківській області Владислава Лукаша. Але перед початком засідання його захисник Наталія Вознюк, оголосила відвід судді Тетяни Щастної. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

За словами адвоката, невідомі особи втрутилися в роботу автоматизованої системи розподілу суддів і значно скоротили список доступних, внаслідок чого була обрана суддя Щастна. Крім того, адвокат послалася на інформацію ЗМІ, згідно з якою дочка і зять судді працюють в прокуратурі.

Проти заяви про відвід категорично висловився представник потерпілих Олександр Мусієнко.

- Весь 2017 рік ми тільки те й робили, що відводили суддів, - сказав він. За словами Мусієнка, відвід можна було заявити і раніше, але захист цього не зробив.

З ним згоден і прокурор Олександр Ковальчук:

- По-перше, родичів судді немає в цій справі, ні взагалі в департаменті спеціальних розслідувань ГПУ (департамент, який веде справи Майдану - Авт.). Відвід заявлений виключно з метою затягування початку слухань, - заявив прокурор.

За словами сторони звинувачення, справу ще навіть не починали слухати: не почали оголошувати обвинувальний акт і не зачитали цивільні позови. Водночас ГПУ передала звинувачувальний акт до суду ще в березні 2016 року.

- Від себе хочу пояснити, що мій зять у генеральній прокуратурі не працює, дочка працює, але зараз вона в декреті, - прокоментувала суддя. Вона оголосила, що відвід розгляне суддя, обрана автоматизованою системою відбору суддів. Наступне засідання у справі відбудеться 6 березня о 15:00.

Нагадаємо, що Владислава Лукаша звинувачують в перевищенні влади і службових повноважень під час Революції гідності: 1 грудня 2013 року на вул. Банковій (внаслідок чого постраждали 67 людей) і 18 січня 2014 року на вул. Інститутській (у цьому епізоді - 107 потерпілих). Дії Лукаша кваліфікують за ч. 4 ст. 41, ст. 340, 3 ч. ст. 365 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365 КК України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram