ГоловнаСуспільствоЖиття

«Ви уявляєте силу удару, який ламає руку крізь щитки?»

- Хочеш рибок в камеру? – питає адвокат Тетяна Монтян свого підзахисного, читаючи новину про те, що Мін’юст збирається дозволити тримати в камерах домашніх тварин.

- Там котів хватає, - каже Олег Шадров про СІЗО.

«Тітушку» Олега Шадрова звинувачують у двох нападає на активістів Революції гідності: на вул. Великій Житомирській в ніч на 19 лютого 2014 року та 18 лютого під офісом Партії регіонів. З восьми потерпілих у його справі він визнає побиття лише одного – журналіста Олександра Козаченка, якого сьогодні, 26 лютого, допитали в Шевченківському суді Києва.

Олег Шадров
Фото: Катерина Серко
Олег Шадров

Під час Мирної ходи 18 лютого Козаченко перебував в урядовому кварталі як фотограф, за завданням редакції. Мав на собі яскравий шолом з написом «Преса» і такий же жилет, накинутий на куртку. Пригадує, що разом із іншими журналістами був коло офісу Партії регіонів, коли там почалася пожежа.

- Я прийшов туди разом із іншими журналістами. Коли в офісі почалася пожежа – допомагав тримати драбини (для евакуації людей з офісу - Авт.) і продовжував знімати. Побачив як Максима Требухова, журналіста, з яким я прийшов, почали бити. Я почав це знімати – допомогти не міг, його били десь семеро. Тоді один із них переключився на мене.

Потерпілий пригадує, що один з “тітушок” вибив камеру з його рук і декілька разів ударив нею об асфальт, потім забрав флешку.

Олександр Козаченко показує, якого розміру палицею бив його Шадров
Фото: Катерина Серко
Олександр Козаченко показує, якого розміру палицею бив його Шадров

- Чи бачили ви обвинуваченого під час тих подій? – питає прокурор Тетяна Сергєєва.

- Так, - відповідає Козаченко.

Шадров був у разом з іншими “тітушками” і декілька разів вдарив фотокора по спині дерев’яною палицею, коли його «колега» Джалал Алієв (його ім’я потерпілий визначив пізніше), вибивав з рук журналіста камеру.

Саме від цього відштовхується сторона захисту. Мовляв, журналіст – єдиний із потерпілих, хто пам’ятає Шадрова в обличчя. Адвокат підкреслює, що обвинувачений визнає нанесення легких тілесних ушкодження виключно цьому потерпілому - не більше.

Суд заслухав потерпілого і в подіях ночі з 18 на 19 лютого 2014 року. Євген Гарагуля тоді отримав від “тітушок” вогнепальне поранення ноги і перелам руки. Пригадує, що на Михайлівській площі був майданівський штаб, і в його бік лунало багато пострілів, вибухали світлошумові гранати. Тоді вже була інформація про вогнепальні поранення активістів в районі Михайлівської.

Євген Гарагуля дає свідчення
Фото: Катерина Серко
Євген Гарагуля дає свідчення

- Треба було утримувати територію, ми провели збір і було п’ять людей, які зголосилися йти. Я, Ігор Чернецький, хлопчик, який був підданим Узбекистану, не знаю його імені, і ще два юнаки – Микита та Сергій. – згадує потерпілий.

Потім він відчув сильний удар в ногу, але ще не знав, що то поранення з вогнепальної зброї.

- Я і Ігор упали, нас затягнули за колонаду і почали допитувати.

- Про що вас допитували? – уточнює представник потерпілих Євгенія Закревська.

- Спочатку просто з усіх сторін обзивали матами, «бендери», «с гор спустились», «кіпіш навели», потім стягнули балаклаву, побачили, що я з дредами, і вони були від того в шоці. Я ще сказав, що з Запоріжжя, і вони дуже здивувались, видно, мали установку, що на Майдані чисто із Західної України люди. Після того били вже менше, питали про те, де у нас зброя. Але у нас зброї не було, я їм так і сказав.

Гарагуля згадує, що в нього на руках був захист, спеціальні спортивні щитки для сноубордистів, але попри це “тітушкам” вдалося зламати йому праву руку.

- Ви уявляєте, яка має бути сила удару, щоб зламати руку крізь щитки? – звертається до суду потерпілий. - Били всім, що було – руками, ногами, палицями і з усіх сторін. Роздягли, забрали рюкзак. А там були книги. Я кричу: «Віддайте книги, нічого вам не скажу!».

Потерпілі Олександр Козаченко і Євген Гарагуля
Фото: Катерина Серко
Потерпілі Олександр Козаченко і Євген Гарагуля

Після цього Євгена Гарагулю та Ігоря Чернецького забрала швидка. Пригадує, що у хлопців із його п’ятірки (які поруч намагалися відбивати натиск “тітушок”) Сергія і Микити також були вогнепальні поранення. Сергію прострелили лікоть, Микиті – ногу.

- Чому ви підтримуєте цивільний позов, якщо ви в очі не бачили Шадрова і він вам нічого не робив? – питає адвокат Шадрова. Цивільний позов передбачає відшкодування потерпілому за завдані ушкодження. В даному разі мова йде про суму близько 700 000 грн.

- Я так розумію, що йде судове засідання, яке покаже винна людина чи ні. Я отримав поранення і хочу...

- Ця людина, - перебиває Тетяна Монтян підвищеним тоном, - вам наносила якісь поранення?

- Я не пам’ятаю.

- А чому тоді ви підтримуєте цивільний позов до цієї людини?

- Якщо людина винна…

- В чому ця людина винна? – знову перебиває адвокат підвищеним тоном.

Її зупиняє головуюча суддя: «Задавайте питання і слухайте відповідь!». На цьому допит було завершено. Таку суму відшкодування майданівець обгрунтував кількістю коштів, які пішли на лікування, і часом для відновлення працездатності – близько року. Після завданих травм Гарагулю, який до Майдану захоплювався екстремальними видами спорту, визнали інвалідом третьої групи.

Загалом у справах Майдану допитують всіх потерпілих, в залежності від того, де саме вони зазнали поранень. Так, у справах проти командира Львівського "Беркуту" Ростислава Пацеляка і командира 2 роти Харківського "Беркуту" Віктора Шаповалова свідчать одні і ті ж самі потерпілі, оскільки вони зазнали поранень в урядовому кварталі, зачистку якого 18 лютого 2014 року проводили ці два спецпідрозділи.

Тітушку Олега Шадрова обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій), ч.2 ст.171 (перешкоджання законній діяльності журналіста), ч.2 ст.125 (учинення легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності), ч.2 ст.15 (замах на злочин). Всього сторона обвинувачень заявила про допит 15 свідків, їх допитають по черзі у Шевченківському суді. Наступне засідання – 12 березня о 13 годині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram