ГоловнаСуспільствоОсвіта

Керівництво університету Богомольця хотіло провести тестування студентів самостійно, - новопризначений в.о. ректора

Кілька десятків студентів та охорона адміністративного корпусу університету не пускає в будинок новопризначеного в.о. ректора

Керівництво університету Богомольця хотіло провести тестування студентів самостійно, - новопризначений в.о. ректора
Студенты университета Богомольца заблокировали вход в ректорат, 20.02.2018
Фото: Укринформ

Замість того, щоб скласти договір з Центром тестування МОЗ на проведення ліцензійного іспиту "Крок", керівництво Національного медичного університету імені Богомольця хотіло передати функцію проведення тестування самому університету. Про це повідомив в.о. ректора Національного медичного університету імені Богомольця Михайло Захараш в коментарі LB.ua.

"Я сам бачив кілька листів-звернень за підписом заступника міністра охорони здоров'я з проханням ухвалити рішення про договірні відносини, як це роблять всі університети. Потім, наскільки я знаю, ходив хтось із проректорів, намагався переконати, що не потрібно ніяких договорів, ми і самі це можемо зробити (провести тестування, - LB.ua). Дочекалися 20 лютого, діти зібралися і прийшли на іспит, але нікого не було і він не відбувся", - повідомив Захараш і додав: "У всіх університетах тестування пройшло, як і треба. Наш вирішив взяти функції проведення тестування на себе, хоча воно має бути незалежним. Якщо студент не здав тест, це означає, що він може бути залишений на повторний курс, а за це потрібно платити. Всі університети укладають договір з єдиним центром тестування для всієї України з центром у Києві. Ніхто з українських університетів не пробував зробити інакше, але наші захотіли бути оригінальними".

Михайло Захараш також повідомив про те, що кілька десятків студентів та охорона адміністративного корпусу університету не пускає в будинок ні його, ні представників МОЗ другий день, а адміністрація університету не йде на контакт навіть у телефонному режимі. "Керівництво відсторонили до 6 березня на час роботи комісії, я став виконувачем обов'язків ректора теж на час роботи комісії - це законна процедура. Студенти поводили себе дуже нахабно, почали запитувати про те, чому в.о. ректора призначили саме мене, а не когось з проректорів. Але відповідь проста - тому, що всі проректори брали участь в проекті зі створення свого центру тестування", - повідомив Захараш.

У коментарі 5 каналу Катерина Амосова повідомила: "Я особисто і вся наша команда, зробили все, щоб цей іспит відбувся. Однак, протягом місяця на нас тиснув центр тестування та профільний заступник міністра Лінчевський для того, щоб ми підписали незаконний корупційний договір з центром тестування про закупівлю їхніх послуг для ліцензованих іспитів всіх студентів медуніверситету не через відкритий тендер системи PROZORRO, який ми оголосили, а за договірною процедурою, таким собі "міжсобойчиком" на суму 1,5 млн. державних гривень".

Нагадаємо, ректора медуніверситету ім. Богомольця Катерину Амосову усунули через зрив ліцензійного інтегрованого іспиту "Крок 1. Стоматологія" для студентів-стоматологів. МОЗ створило комісію для всебічного розгляду ситуації, усунуло від виконання обов'язків директора Центру тестування МОЗ Ірину Булах і призначило в.о. ректора професора кафедри хірургії Михайла Захараша. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram