ГоловнаСуспільствоВійна

Звільнений з полону "ДНР" пастор Хомченко помер

Останнім часом він проводив богослужіння в Мар'їнці.

Пастор Олександр Хомченко, який пройшов через тортури бойовиків підтримуваного Росією угруповання "ДНР", помер у віці 59 років.

За інформацією Радіо Свобода, останнім часом він проводив богослужіння в Мар'їнці.

Повідомляється, що до подій весни 2014 року, відомих як "російська весна", Олександр Хомченко був пастором протестантської церкви в Донецьку.

Хомченко був одним з організаторів "молитовного Майдану" в Донецьку і, за його словами, проводив богослужіння навіть тоді, коли "російські танки вже увійшли в Донецьк". Після одного з богослужінь Хомченка заарештували. Дев'ять днів його утримували в захопленому приміщенні обласного управління МВС Донецька, а пізніше - в бомбосховищі військового комісаріату Макіївки.

Після звільнення Хомченко розповів правозахисникам Центру Громадянських свобод, що його сильно били і піддавали тортурам, зокрема на дибі. За словами Хомченка, його катували представники російської розвідки.

"Коли мене підняли на дибу і одягли протигаз - в очах потемніло. Я відчув, що втрачаю свідомість і інстинктивно набрав повітря в легені, а вони підставили ватку з нашатирним спиртом. Потім перекривали кран, а потім відкривали, занурювали шланг в воду", - розповідав пастор Хомченко.

Нагадаємо, на початку лютого в ДТП в Дніпрі загинув відомий волонтер Леонід Краснопольський. Він прожив усе життя в Донецьку. На початку військового протистояння на Донбасі Леонід почав допомагати українським військовим на блокпостах, за що потрапив у підвали "МДБ ДНР". Пізніше його відпустили за обміном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram