ГоловнаСуспільствоЖиття

Порядок перевірки е-декларацій вимагає змін, - екс-голова апарату НАЗК

"З наявною схемою перевірити понад 1 млн декларацій неможливо".

Порядок перевірки е-декларацій вимагає змін, - екс-голова апарату НАЗК
Игорь Ткаченко
Фото: Макс Левин

Організація роботи НАЗК, зокрема з перевірки електронних декларацій, вимагає істотних змін, аж до відповідного законодавства. Таку думку на круглому столі в Інституті Горшеніна висловив Ігор Ткаченко, екс-голова апарату НАЗК.

Він вважає, що НАЗК не може перевірити більш ніж 1 млн декларацій. Однією з причин він називає спосіб їх перевірки.

"Наприкінці минулого року була надія на здійснення аудиту системи електронного декларування для того, щоб визначити, як вона повинна розвиватися далі. Був розроблений програмний продукт, який забезпечує автоматичну перевірку. Він є в НАЗК, але я не знаю, на якій стадії зараз процес впровадження цієї системи. Вона вже була протестована. Система автоматичної перевірки давала можливість здійснити логічно-арифметичний контроль декларацій без зв'язку з реєстрами за досить короткий проміжок часу", - сказав Ткаченко.

Також, за його словами, перевірку електронних декларацій ускладнюють проблеми з комунікацією і координацією НАЗК з іншими держорганами.

"Тільки на початку 2017 року був підписаний меморандум між НАЗК і НАБУ про обмін інформацією. Цього ще не зроблено з Національною поліцією", - повідомив Ткаченко.

При цьому він додав, що НАЗК отримує від державних органів лише дві третини від необхідної для аналізу декларацій інформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram