ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти скасувало примірне положення про батьківські комітети (оновлено)

"Батьківські комітети не поза законом. Змінилася тільки назва".

Міносвіти скасувало примірне положення про батьківські комітети (оновлено)
Фото: veskr.com.ua

Міністр освіти Лілія Гриневич підписала наказ, який скасовує діяльність батьківських комітетів у школах, йдеться у відповіді Міносвіти на запит громадського активіста Віталія Фурманюка.

Наказ, датований 21 грудня 2017 року, скасовує розпорядження від 2 червня 2004 р. "Про затвердження зразкового положення про батьківські комітети (ради)".

Цим документом передбачалося, що батьківський комітет підпорядковується і підзвітний загальношкільним батьківським зборам і обирається на рік.

"Саме рішеннями "батьківських комітетів" адміністрації закладів виправдовують збір неврахованих готівкових коштів, наймання охорони і навіть відрахування дітей із закладів", - написав Фурманюк у фейсбуці.

Оновлення. "Громадське радіо" з посиланням на співробітницю Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Ольгу Малишеву пише, що цей наказ не забороняє батьківські комітети.

"Батьківські комітети не поза законом. Це не так. Змінилася лише назва. Сьогодні в школах існують органи громадського самоврядування. Це не означає, що комітети поза законом. Вони можуть називатися по-різному. Можливо, прибрали таке поняття як "батьківські комітети", проте є "органи громадського самоврядування". Це нічого не змінило. Батьки мають право об'єднуватися для вирішення питань. Вони самі можуть визначатися з назвою. Раніше був батьківський комітет, то зараз вони можуть називатися інакше. Орган існує і його повноваження розширені. 70 і 28 статті закону про освіту визначають повноваження комітетів. А збирання грошей не передбачено законодавством про освіту", - пояснила вона.

Батьківські комітети скасовано відповідно до нового закону "Про освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram