ГоловнаСуспільствоВійна

Україна і ОРДЛО обмінялися списками утримуваних

У полоні у бойовиків залишаються понад 20 українців.

Україна і ОРДЛО обмінялися списками утримуваних
Архив
Фото: Макс Левин

Представники України й окремих районів Донецької та Луганської областей обмінялися списками утримуваних осіб.

Про це повідомила прес-секретар представника України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леоніда Кучми Дарія Оліфер у фейсбуці.

"Звільнення заручників є основним напрямком роботи гуманітарної підгрупи. Цього року сторони вже обмінялися списками утримуваних осіб. Вважаємо, що таке звільнення має відбутися в найкоротші терміни", - написала вона у четвер увечері за підсумками засідання ТКГ у Мінську.

Вона додала, що українська сторона продовжить лобіювати ініціативу Міжнародного комітету Червоного Хреста зі створення міжнародного механізму пошуку зниклих безвісти.

Нагадаємо, 27 грудня 2017 року були звільнені 74 незаконно утримувані українці. Стороні ОРДЛО були передані 233 особи. Це найбільший обмін утримуваних осіб між сторонами з 2015 року.

10 січня 2018 року уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що українська сторона і представники окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) запланували на 18 січня зустріч для обміну списками утримуваних осіб з метою їх подальшого обміну.

Вона також уточнила, що Україна буде подавати запит для обміну як мінімум 20 осіб, утримуваних на непідконтрольній території. "Україна зі самого початку розшукувала понад 94 особи. На жаль, були звільнені в рамках останньої процедури 74 людини. Відповідно, ще як мінімум 20 осіб перебувають на непідконтрольній території. І список тих, за кого ми будемо боротися, напевно, навіть буде більшим", - сказала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram