ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ: кампанія обрання лікаря первинної допомоги стартує з квітня

При цьому Національна служба здоров'я запрацює лише до липня.

МОЗ: кампанія обрання лікаря первинної допомоги стартує з квітня
Фото: themuslimvoice.net

Міністерство охорони здоров'я України повідомило, що кампанія обрання лікаря первинної допомоги почнеться з квітня 2018 року.

У своєму повідомленні МОЗ перерахувало, що повинні зробити комунальні заклади первинної допомоги у 2018 році в рамках реалізації медреформи.

Серед іншого там зазначено "активне інформування та підписання з пацієнтами декларацій про вибір лікаря первинної допомоги".

"Старт кампанії обрання лікаря первинної допомоги почнеться з квітня 2018 року. До цього часу підписання декларацій про вибір лікаря відбувається в пілотному режимі. Це зроблено для того, щоб лікарі мали час навчитися користуватися функціоналом медичної інформаційної системи, а також для тестування центрального компонента електронної охорони здоров'я", - сказано в повідомленні.

Також комунальні заклади первинної допомоги протягом 2018 року мають реорганізуватися в некомерційні комунальні підприємства. Тільки медичні установи у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров'я України й отримувати пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету.

Поряд із цим лікарні повинні забезпечити комп'ютеризацію, вибрати медичну інформаційну систему і під'єднатися до електронної системи охорони здоров'я, отримати електронні цифрові підписи для закладу і лікарів; увідповіднити матеріально-технічне забезпечення установи з табелем технічного оснащення; забезпечити надання первинної медичної допомоги у вихідні, свята і для заміни основного лікаря у відпустці, на лікарняному або в разі підвищення кваліфікації; укласти договір з Національною службою здоров'я України.

У січні буде оголошений конкурс на посаду голови цієї служби, до липня вона повинна почати роботу.

Нагадаємо, восени Верховна Рада прийняла медичну реформу. Вона передбачає державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". Зокрема, вводиться поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медичних послуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, який буде затверджуватися Кабінетом Міністрів щорічно. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України і тим, хто зареєстрований платником податків в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram