ГоловнаСуспільствоВійна

Обмін заручниками оголошено на 27 грудня (оновлено)

Бойовики відпустять 74 українців в обмін на 306 своїх прихильників.

Обмін заручниками оголошено на 27 грудня (оновлено)
Обмін військовополоненими, Щастя, 29 жовтня 2015 р.
Фото: EPA/UPG

Обмін заручниками між Україною та бойовиками "Л/ДНР" відбудеться за формулою "306 на 74" в середу, 27 грудня. Це буде перший обмін більш ніж за рік.

Про це пише "РИА Новости".

"Сьогодні обговорили останні умови, і 27 числа цього місяця відбудеться обмін за формулою "306 на 74"", - сказав ватажок "ДНР" Олександр Захарченко на зустрічі з предстоятелем РПЦ Кирилом (Гундяєвим).

У зустрічі також брали участь лідер громадського руху "Український вибір - право народу" Віктор Медведчук і ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник.

"Я сподіваюся, що обмін полоненими, який відбудеться, покладе початок цьому процесу, тому що до списків не потрапили всі ті, хто ще певний час перебуватиме в полоні, але висловлюю палку надію на те, що цей перший етап триватиме подальшими зусиллями зі звільнення всіх, хто перебуває в ув'язненні", - заявив після зустрічі з ватажками бойовиків російський патріарх Кирило.

Точний час і місце обміну поки що не повідомляють.

"Місце і час вам повідомлять 27 грудня. Ми спеціально сьогодні про це не говорили, хоча, природно, домовилися і з приводу місця, і з приводу часу. Ми не говорили з міркувань безпеки, а 27 грудня вранці кожна зі сторін повідомить про це представників ЗМІ", - сказав Медведчук.

Оновлення 12:52. Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи підтвердила обмін 27 грудня.

"27 грудня відбудеться звільнення 74 українців, ми в рамках звільнення передамо 306 тих, кого дозволяє українське законодавство. Щойно говорила з президентом Петром Порошенком. Він зазначає, що українська сторона готова до звільнення і все зробила, щоб розблокувати процес звільнення. Ми прагнули зробити це ще раніше. Ми щасливі, що інша сторона нарешті дала добро. Президент також доручив працювати далі, щоб звільнити всіх, хто ще залишається в тюрмах на окупованих територіях і в РФ", - написала вона в фейсбуці.

Нагадаємо, що обмін полоненими з "ДНР" і "ЛНР" буде проведено в два етапи.

На першому етапі "ДНР" і "ЛНР" повинні відпустити 74 українських полонених, а Україна - 306 сепаратистів. На другому етапі Україна повинна буде звільнити 80 осіб, а "ДНР" і "ЛНР" - 20 полонених.

При цьому загальна кількість заручників, які перебувають у полоні бойовиків, становить близько 170. Однак сепаратисти стверджують, що про інших українців нічого не знають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram