ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні все ще діє політичний принцип відбору в Конституційний Суд, - фахівець

Конкурс на посаду суддів КС експерти називають номінальним.

В Україні все ще діє політичний принцип відбору в Конституційний Суд, - фахівець
Тарас Шепель
Фото: Макс Левин

Метою змін до Конституції, які прийняли у 2016-му, щодо відбору суддів було виключити свавільні призначення суддів президентом і парламентом. Але мети не досягнуто. Про це заявив Тарас Шепель, співзасновник фундації DEJURE, член Громадської ради доброчесності на круглому столі в Інституті Горшеніна.

«У конкурсі в Конституційний Суд, хоч і не тільки там, ми бачимо тенденцію призначати «своїх» людей. Тому серед кандидатів ми бачимо тих, кого президенту порадили «друзі». А хто «друзі»? Пан Ківалов - друг, він порадив... Може виникнути такий мікс, коли один суддя призначається відомий і визнаний, а інший - «на доважок», «свій», який буде виконувати чиюсь владну волю й інтереси. А для Конституційного Суду це неприйнятно», - сказав Шепель.

Фундація DEJURE і Реанімаційний пакет реформ проаналізували кандидатів за квотою президента. І за словами експерта, до багатьох є суттєві зауваження. Зокрема, до питань декларування майна, питань попередньої діяльності й участі в політичній сфері.

«Ситуація, коли в конкурсі до Конституційного Суду беруть участь або перемагають ті, хто на рівні Кваліфікаційної комісії не зміг потрапити до Верховного Суду, є неприйнятною. Вимоги, передбачені в законі, до суддів Конституційного Суду хоч, з одного боку, менш формалізовані, з іншого - вищі, ніж до суддів Верховного Суду», - зазначив Шепель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram