ГоловнаСуспільствоВійна

Росія офіційно оголосила про відкликання своїх представників із СЦКК

Це станеться 19 грудня.

Росія офіційно оголосила про відкликання своїх представників із СЦКК
Фото: tvc.ru

Міністерство закордонних справ Росії офіційно оголосило про відкликання представників РФ зі Спільного центру контролю і координації, який мав сприяти припиненню вогню і стабілізації лінії зіткнення сторін на Донбасі.

Це станеться 19 грудня, повідомляють на сайті російського МЗС.

Росія заявила, що влада України блокувала "документальну регламентацію функціонування СЦКК", а також створила "напружену морально-психологічну ситуацію" для російських офіцерів, які входили в центр. "Були випадки нешанобливого ставлення українських військовослужбовців до російських колег", - йдеться в заяві.

Окрім того, з 1 січня 2018 року Україна вводить біометричний контроль для громадян Росії. Влада РФ вважає, що це суперечить угоді про безвізові поїздки від 16 січня 2017 року і неприйнятно для російських військовослужбовців.

"У таких умовах подальша робота представництва Збройних сил Російської Федерації в СЦКК стала неможливою. 19 грудня 2017 р. російські офіцери, які входять до складу Центру, покинуть територію України", - заявили в російському МЗС.

Рішення про створення СЦКК було ухвалено на зустрічі учасників контактної групи в Мінську 2 жовтня 2014 року. У центр входять представники України, Росії й ОБСЄ, завданням яких є координація процесів перемир'я в Донбасі.

У грудні 2017 року з Росії залунали різкі заяви про можливість виходу із СЦКК. У Міноборони РФ заявили, що за останні місяці умови перебування російських офіцерів зі складу СЦКК у Соледарі дуже погіршали. Їм дозволено пересуватися тільки в супроводі озброєних нацгвардійців України, а виїзди в населені пункти нібито блокуються.

У зв'язку із цим у Міноборони РФ зазначили, що "створюється враження, що українська сторона таким чином навмисно намагається виключити російських військовослужбовців у складі СЦКК з процесу моніторингу виконання Мінських угод".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram