ГоловнаСуспільствоВійна

Росія попередила про намір відкликати своїх офіцерів з СЦКК

Росіянам нібито створили нестерпні умови.

Росія попередила про намір відкликати своїх офіцерів з СЦКК
Фото: mil.gov.ua

Росія попередила про намір відкликати своїх офіцерів зі Спільного центру контролю і координації (СЦКК) розведення сил і засобів на лінії розмежування на Донбасі.

Про це йдеться в повідомленні Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

"14 грудня представник Збройних сил України при Спільному центрі контролю і координації в штабі СЦКК, розташованому в підконтрольному урядові м.Соледар (79 км на північ від Донецька), передав СММ лист від Міністерства оборони Російської Федерації з повідомленням про те, що Російська Федерація збирається відкликати з території України офіцерів своїх Збройних сил з СЦКК", - сказано у звіті місії.

Рішення про створення СЦКК було ухвалено на зустрічі учасників контактної групи в Мінську 2 жовтня 2014 року. До центру входять представники України, Росії та ОБСЄ, завданням яких є координація процесів перемир'я на Донбасі.

У грудні 2017 року з Росії почали звучати різкі заяви про можливість виходу з СЦКК. У Міноборони РФ заявили, що за останні місяці умови перебування російських офіцерів зі складу СЦКК в Соледарі сильно погіршилися. Їм дозволено пересуватися лише в супроводі озброєних нацгвардійців України, а виїзди до населених пунктів нібито блокуються.

У зв'язку з цим у Міноборони зазначили, що "складається враження, що українська сторона, таким чином навмисно намагається виключити російських військовослужбовців у складі СЦКК з процесу моніторингу виконання мінських угод".

Військовослужбовці Росії, які входять до складу СЦКК і перебувають на території України, мають статус звичайних туристів. На кінець 2015 року до СЦКК входили 74 російські офіцери, з яких 34 постійно перебували на території, підконтрольній Україні.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram