ГоловнаСуспільствоПодії

На місці забудови Сінного ринку сталася сутичка між народними депутатами, активістами та охороною (оновлено)

Забудовнику наказали знести незаконно встановлений паркан.

На місці забудови Сінного ринку сталася сутичка між народними депутатами, активістами та охороною (оновлено)
Фото: Макс Требухов

У вівторок, 14 листопада, міські служби Києва видали припис забудовнику Сінного ринку на знесення будівельного паркану протягом трьох діб як встановленого незаконно. У зв'язку з цим, активісти та народні депутати - Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Ігор Луценко, Мустафа Найєм, обурені незаконною забудовою, провели на місці будівництва акцію з вимогою до міської влади активізувати дії, повідомляє кореспондент LB.ua.

З цією метою на ділянці комунальної землі, прилеглої до паркану забудови, планувалося встановити бетонні блоки, а на них поставити намети-приймальні народних депутатів з метою проведення прийому громадян. Однак в той момент, коли машина з блоками під'їхала, з воріт вийшли невстановлені особи у формі ЗСУ без розпізнавальних знаків, які в грубій формі почали перешкоджати народним депутатам у їхній законній діяльності, погрожуючи, зокрема, фізично. Це ж робили і чоловіки спортивної статури (в народі їх називають "тітушками"), які також прибули на місце конфлікту.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, у якийсь момент ворота будівництва відчинилися, з них виїхав заднім ходом будівельний самоскид і почав досить швидко наближатися до натовпу. Для того, щоб зупинити його рух, народний депутат Ігор Луценко, спробував наблизитися до кабіни водія, однак на нього напали охоронці будівництва, сталася бійка. В цей же час з боку кузова автомобіль намагалися зупинити активісти.

Під час зіткнень з охороною будівельного майданчика народні депутати та активісти отримали легкі тілесні ушкодження, у зв'язку з чим на місце конфлікту була викликана поліція, заведено справу, а дані про подію заносяться до ЄРДР.

Також на місце конфлікту приїхав і мер Києва Віталій Кличко. За його словами, Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу КМДА видав припис на знесення паркану скандальної забудови в триденний термін. У п'ятницю, у разі, якщо рішення не буде виконано, департамент знесе його в примусовому порядку.

На думку народного депутата Ігоря Луценка, проведення таких акцій - єдиний засіб, що може мати якийсь вплив на результат. Про це він заявив на відео, опублікованому з місця конфлікту.

"Ми зібралися тут з народними депутатами Заліщук, Лещенком та Найємом, щоб поставити свої громадські приймальні, щоб попередити незаконне будівництво, яке триває вже кілька місяців. В чому незаконність, у двох словах. По-перше, Міністерство культури в особі Тетяни Мазур, заступниці Євгена Нищука, погодило будівництво на цій ділянці декількох 25-поверхових будинків, в центрі Києва. Це є порушенням висотності, порушенням Генерального плану. Тут не можна таке робити. Друге - тут не можна будувати таку кількість житла, з розрахунком навантаження на один квадратний кілометр, на один гектар. Вулиця Воровського традиційно в Києві є вулицею заторів, і додавання такої кількості людей, приблизно як у житловому масиві Троєщина, це просто транспортний тероризм щодо міста. Ми збиралися тут поставити свої приймальні за допомогою машини Департаменту благоустрою, але цьому завадила охорона. Судячи з усього, цей протест надовго. На сьогодні тільки розголос і схожі акції напівпрямої дії, коли ми просто заважаємо забудовнику будувати, можуть щось змінити. Інших механізмів немає. Прокуратури, слідчих органів, судів, у нас немає", - зазначив Луценко.

Водночас Мустафа Найєм розповів детальніше про те, що саме активістам і нардепам сказав мер Віталій Кличко. Відеосинхрон мера також опублікував "5 канал". 

"Від самого початку, коли був знесений Сінний ринок, це була точка протистояння. І все почалося, коли, як ми вважаємо, незаконно знесли історичний пам'ятник. До мене зверталися громадські активісти - є питання щодо висотності будівлі. Ми діяли виключно у своїх повноваженнях, зверталися в ДАБІ, до віце-прем'єра щодо висотності цього будівництва. На сьогодні, на жаль, чіткої відповіді немає.

Що стосується наших повноважень вчора було видано припис "Благоустрою" для знесення паркану. Якщо паркан не буде знесено, у нас є всі повноваження, щоб знести його в п'ятницю, що дасть можливість зупинити будівництво", - зазначив Кличко.

Водночас він зазначив, що проблема незаконних забудов "дісталася цій владі у спадок", і їй доводиться точково вирішувати всі питання.

"Наше завдання - розробити генеральний план, згідно з яким кожен житель Києва буде знати, як його район буде розвиватися", - зазначив мер.

Також він ще раз акцентував на тому, що столична влада зустрічалася з представниками забудовника, і реакції на події з того боку немає жодної. 

Зважаючи на те, що існує припис на знесення паркану, протест і встановлення наметів на місці забудови Сінного ринку, за словами Найєма, вирішили перенести до п'ятниці. А в п'ятницю буде видно, як рішення виконується забудовником, і як Департамент благоустрою виконає свої зобов'язання.

Нагадаємо, на місці Сінного ринку планується побудувати 14 будівель площею 113 тис. м². Висота будівель, згідно з проектом, - від шести до 22 поверхів. Навколо земельної ділянки, яку планують забудувати, розташовані 9 пам'яток місцевого значення та 28 об'єктів культурної спадщини. На деяких з цих будівель після початку будівництва з'явилися тріщини. Активісти наполягають на тому, щоб щільність і висотність забудови було знижено, однак забудовник відмовився йти на компроміс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram