ГоловнаСуспільствоВійна

2 333 бійці Збройних сил загинули з початку АТО

Ще 8 377 бійців були поранені і травмовані в результаті бойових дій.

2 333 бійці Збройних сил загинули з початку АТО
Фото: EPA/UPG

Генеральний штаб повідомив, що з початку проведення антитерористичної операції і після 28 жовтня 2017 року кількість загиблих військовослужбовців Збройних сил становила 2 333 людини. Ще 8 377 бійців були поранені і травмовані в результаті бойових дій.

Ці дані оприлюднені у фейсбуці Генштабу як відповідь на скандальну заяву головного військового прокурора Матіоса про небойові втрати.

У 2016 році в результаті бойових дій загинули 212 військовослужбовців ЗСУ, були поранені 1277 бійців. Небойових втрат було на 65% менше, ніж бойових. Маються на увазі загальна кількість безповоротних і санітарних втрат, тому що небойових смертей було не менш ніж 256.

У 2017 році спостерігається тенденція до значного скорочення небойових втрат у підрозділах ЗСУ.

Військовий прокурор Матіос розказав про небойові втрати доволі дивно. Наводимо дослівно цитату:

"З 14 року до сьогодні в Збройних силах і від усіх, хто отримав зброю і захищає державу, загинули 10 103 особи безповоротних і санітарних втрат. Не від бойових дій. Серед них 2 150 осіб загинули не від бойових дій. В зоні АТО 3 700 загинули не від бойових дій... е-е-е поранені, 935 не від бойових дій. Всього дві повноцінні бригади загинули в результаті того, що не виконували статути, не вчиняли злочини стосовно один одного тощо".

Нагадаємо, що раніше Матіос заявив, ніби Держприкордонслужба не має доступу до 150 км кордону з Угорщиною, хоча загальна протяжність кордону України з Угорщиною становить лише 137 км.

У листопаді 2015 року він став популярним у зв'язку з історією про замах на генпрокурора Віктора Шокіна. Матіос заявив, що в Шокіна стріляли з використання тепловізора, хоча він не "бачить" предметів за склом. В липні 2016 року Матіос в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" визнав свою неправоту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram