ГоловнаСуспільствоВійна

Bellingcat за добу геолокаціював нове фото "Бука", з якого збили MH17

Його було зроблено в Донецьку на проспекті Ілліча.

19 жовтня 2017 року очолювана Нідерландами Спільна слідча група (ССГ), що займається кримінальним розслідуванням катастрофи рейсу MH17 над Україною, опублікувала нову фотографію російської установки "Бук", що збила лайнер.

Фото: politie.nl

Команда Bellingcat за допомогою читачів за добу встановила, що вона була зроблена, в Донецьку на проспекті Ілліча, 78, на перетині з бульваром Шахтобудівників.

Одним з найбільш вірогідних місць зйомки було місце в районі будинку за адресою проспект Ілліча, оскільки раніше свідки вказували, що на цьому місці перебував "Бук" у супроводі росіян або сепаратистів. Зіставивши різні деталі фотографії зі знімками Google Street View і Яндекс.Панорам, користувачі знайшли точне місце.

Остаточний доказ отримано, коли житель Донецька зробив знімки на тому ж місці, щоб підтвердити або спростувати приблизну геолокацію.

Нагадаємо, що згідно з попередніми висновками дослідників Bellingcat, 23-25 червня 2014 року 53-тя зенітно-ракетна бригада РФ перевезла деяку техніку за межі Росії на позиції поблизу від українського кордону. У числі цієї техніки була і самохідна вогнева установка "Бук", яка раніше носила номер 332 і згодом помічена в Україні 17 і 18 липня 2014 року.

Вранці 17 липня 2014 року "Бук 332" виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід контрольованою сепаратистами територією. У першій половині дня він досяг міста Сніжне. Прибувши в Сніжне, "Бук 332"  звантажено з трейлера, і він продовжив рух своїм ходом, виїхавши з міста на південь.

"Бук 332" прибув у поле на південь від Сніжного (поруч із селищем Первомайський), звідки випустив ракету, що стала причиною загибелі рейсу MH17.

Потім "Бук 332" зняли на відео вранці 18 липня 2014 року, коли він прямував на схід контрольованим бойовиками Луганськом в напрямку російського кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram