ГоловнаСуспільствоЖиття

На Україну чекають 16 днів проти гендерного насильства Пресс-релиз

На Україну чекають 16 днів проти гендерного насильства

З 25 листопада в містах України розпочинається соціальна кампанія «16 днів проти ґендерно-обумовленого насильства».

 

Упродовж 16 днів заходи відбудуться у 16 містах, серед яких Київ, Харків, Дніпро, Кропивницький, Маріуполь, Івано-Франківськ. У рамках кампанії заплановані лекції, тренінги, круглі столи з протидії насильству за ґендерною ознакою. 

 

За інформацією заступника міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції Анастасії Дєєвої, близько 60% жінок в Україні стикаються з домашнім насильством. Інститут демографії та соціальних досліджень розрахував, що від сексуальної та фізичної агресії в Україні  регулярно страждає 1,1 мільйона жінок. Більшість із них не звертаються ні до поліції, ні по медичну допомогу.

 

Щорічно від домашнього насильства в Україні гине 600 жінок. Фахівці Фонду народонаселення ООН вказують, що втрати держави внаслідок ґендерно-обумовленого насильства складають 208 мільйонів доларів на рік.

 

Також, як свідчать дослідження, проведені за ініціативою місцевих і міжнародних організацій, жертвами ґендерно-обумовленого насильства в Україні стають не лише жінки. Дані звіту «Невисловлений біль», презентованого на початку 2017 року Східноукраїнським центром громадських ініціатив та учасниками Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», повідомляють, що 45% постраждалих від ґендерно-обумовленого насильства у незаконних місцях примусового утримання на Донбасі – чоловіки.

 

Проблематика насильства залишається гострою для України не лише через військові події на Сході країни, але й тому, що цю тему не прийнято порушувати та відкрито обговорювати у суспільстві.

 

За словами організаторів з програми «Радник з питань ВПО», яка  реалізується канадською неурядовою організацією «Stabilization Support Services» за фінансової підтримки посольства Великої Британії, головною метою кампанії є підвищення рівня обізнаності українців щодо протидії сексуальним домаганням, спробам зґвалтування та іншим проявам ґендерно-обумовленого насильства, а також сприяння запобіганню насильства.

 

Кампанія «16 днів проти ґендерно-обумовленого насильства» пройде за підтримки ЮНІСЕФ, ООН, Міністерства соціальної політики та Міністерства внутрішніх справ України. Нагадаємо, що 25 листопада оголошено у світі Міжнародним днем боротьби проти насильства щодо жінок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram