ГоловнаСуспільствоЖиття

За три тижні суди амністували 29 АТОшників із 1722

Під дію закону про амністію підпадають 1722 учасників АТО, з яких 1195 мають статус УБД.

За три тижні суди амністували 29 АТОшників із 1722
Фото: goodvin.info

Станом на 22 вересня суди ухвалили 29 вироків про звільнення від відбування покарання засуджених за злочини учасників антитерористичної операції у зв'язку з амністією.

Про це повідомляється на сайті  Генпрокуратури.

Згідно з оперативною інформацією військових прокурорів, за формальними ознаками під дію закону про амністію підпадають 1722 учасники АТО, з яких 1195 мають статус учасника бойових дій.

Зазначається, що дія закону про амністію поширюється насамперед на найбільш незахищені та соціально вразливі категорії підсудних і засуджених. При цьому окреме місце відведено звільненню від відбування покарання осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

"Прокурори вправі ініціювати питання застосування амністії, підтримуючи публічне звинувачення, а також беручи участь у судових засіданнях з питань, пов'язаних з виконанням вироку, зокрема умовно-достроковим звільненням від відбування покарання, заміною невідбутої частини покарання м'якшим і звільненням від покарання через хворобу", - зазначають у прокуратурі.

Нагадаємо, закон "Про амністію в 2016 році" був ухвалений у липні минулого року, проте в серпні Петро Порошенко його ветував, пославшись на низку невідповідностей. Однією з них було те, що в законі прописувалась амністія учасників АТО без розгляду справ судами або до вироку.

У грудні Верховна Рада погодилася з пропозиціями президента до цього закону. 2 вересня на зустрічі з  керівниками церков і учасниками АТО президент підписав цей закон.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram