ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

З жовтня буде погашена заборгованість із зарплати медикам, - заступник міністра

Поки в одних регіонах борг, в інших - невикористані гроші

З жовтня буде погашена заборгованість із зарплати медикам, - заступник міністра
Фото: gregorylee/Depositphotos

Найближчим часом Кабмін зможе перерозподілити медичну субвенцію і гроші, призначені для окупованих територій, тим самим покривши заборгованість із зарплати медикам. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк у коментарі LB.ua.

"Зараз МОЗ подав постанову на перерозподіл субвенції на загальну суму 570 млн гривень. Вона пропорційно розподілиться по областях відповідно до кількості жителів. Також є окуповані території, на які виділяються гроші, але залишаються в бюджеті. Таких коштів у нас приблизно 1 млрд гривень. Вони будуть розподілятися не на всіх, а на тих, у кого багато внутрішньо переміщених осіб. Ми зробили запит у Мінсоцполітики, щоб дізнатися кількість ВПО в кожній області", - повідомив Ковтонюк.

Він також додав, що борг може погасити і місцева влада через перерозподіл коштів у часі і між програмами, а також на ці потреби можуть бути виділені додаткові стабілізаційні гроші Кабміну.

За словами заступника міністра, зарплатний борг для медиків утворюється щорічно: "Фінансування йде від потреб, які задекларовані знизу. Оскільки ми фактично просто оплачуємо рахунки лікарням, то потреба у фінансуванні визначається тим, скільки лікарня витрачає грошей, а не скільки мала б коштувати її робота. Деякі штати тримають у себе не медичних працівників - статистів, методистів, але ми не можемо перевірити заявлені лікарнями потреби. Виходить, що при тому що до кінця року у нас передбачається заборгованість на суму 2,8 млрд гривень, в інших регіональних бюджетах не використано 2,4 млрд. Щоб такого не було, потрібно перебудувати систему так, щоб гроші йшли туди, де є потреба", - сказав він.

Нагадаємо, в центрі Києва пройшла акція профспілок медиків. Раніше Уляна Супрун попросила медиків не піддаватися на провокації

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram