ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ запускає пілотний проект з пересадки нирок від неспоріднених донорів

На нього заклали 112 млн гривень. 

МОЗ запускає пілотний проект з пересадки нирок від неспоріднених донорів
Фото: www.fresenius.com.ua

Міністерство охорони здоров'я з 2018 року запускає пілотний проект з пересадки нирок від неспоріднених донорів, повідомила у вівторок в.о. міністра Уляна Супрун у фейсбуці.

"МОЗ починає пілотний проект з трансплантації нирки від нерідного донора-трупа, на який у державному бюджеті на 2018 рік закладено 112 млн гривень, а на 2019-2020 роки - більше ніж по 100 млн щороку", - написала вона.

Проект упроваджуватиметься в Києві, Запоріжжі, Харкові, Дніпрі, Львові та Одесі. Його мета - допомогти близько 6 тисячам українців, які зараз залежать від гемодіалізу (очищення крові через апарат "штучна нирка"), на який йдуть мільйони гривень з державного бюджету.

Заступник міністра Олександр Лінчевський у колонці на "УП. Життя" пише, що 14 вересня до посадової інструкції лікаря-анестезіолога були внесені зміни, які дозволяють йому констатувати смерть мозку, виконувати заходи з "кондиціонування" для збереження органів або тканин померлої людини для трансплантації. Анестезіолог також буде відповідальним за транспланто-координацію. 

Також розроблено проект наказу, який вносить зміни до інструкції з вилучення органів у донора-трупа. Наказ зараз на реєстрації в Мін'юсті.

За даними Міністерства охорони здоров'я, 2016 року в Україні було виконано тільки 126 трансплантацій (119 - нирки, 5 - печінка, 1 - легені), більшість із них - від живого родинного донора, тоді як від донора-трупа - тільки дві. Для порівняння, у США за цей самий час провели 33611 пересадок органів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram