ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Порошенко вніс у Раду законопроект про сільську медицину

Президент закликав підвищити доступність і якість медобслуговування в сільській місцевості.

Порошенко вніс у Раду законопроект про сільську медицину
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді підвищити доступність і якість медичного обслуговування в сільській місцевості.

Проект закону №7117 з аналогічною назвою зареєстровано в парламенті 18 вересня.

Згідно з документом, для залучення кваліфікованих фахівців до роботи в сільській місцевості пропонується встановити систему стимулів, зокрема забезпечення працівників житлом і службовим транспортом, можливостями для отримання освіти і підвищення кваліфікації, створенням сприятливих умов праці, в тому числі розвиненою матеріально-технічною базою для медичного обслуговування.

Основними напрямами розвитку охорони здоров'я в сільській місцевості, згідно із законопроектом, є: максимальне наближення медичного обслуговування до населення, створення умов для проведення в сільській місцевості щорічних виїзних прийомів лікарями-фахівцями; впровадження сучасних технологій медобслуговування в сільській місцевості, в тому числі з використанням засобів телемедицини та портативних телемедичних діагностичних засобів.

Крім того, передбачається розвиток транспортної інфраструктури, створення умов для застосування авіаційних, водних, автомобільних та інших спеціальних санітарних транспортних засобів, у тому числі обладнаних реанімаційними засобами для надання медичної допомоги в сільській місцевості.

Законопроект також пропонує закріпити визначення інструментів телемедицини, до яких належить телемедичне консультування, телемедичний консиліум, телеметрія, домашнє телеконсультування.

Для забезпечення роботи телемедицини в закладах охорони здоров'я необхідно забезпечити їх доступ до мережі Інтернет.

У зв'язку з цим законопроект передбачає уповноважити Кабінет Міністрів вирішити в установленому порядку питання щодо забезпечення доступу установ охорони здоров'я в сільській місцевості до мережі Інтернет.

Нагадаємо, в червні Нацрада реформ розглянула законопроекти №6327 і №6329 про реформування медичної галузі країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram