ГоловнаСуспільствоВійна

Кучма: миротворці для охорони місії ОБСЄ - це нонсенс

"Миротворчі війська для чого? Щоб нас охороняли, а не місію ОБСЄ".

Кучма: миротворці для охорони місії ОБСЄ - це нонсенс
Фото: telegraf.com.ua

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма вважає нонсенсом російську пропозицію ввести миротворчу місію на Донбас тільки для охорони спостерігачів ОБСЄ.

Про це він сказав журналісту LB.ua в кулуарах 14-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

"Якщо миротворці прийдуть на всю територію окупованого Донбасу, зокрема на кордон, ніякої війни не буде і ми поступово будемо йти за Мінським планом, зокрема проводити політичну реформу, щоб там з'явилася українська влада. А не те, що нам сьогодні пропонують - миротворчі війська на нашому кордоні. У тому вигляді, який пропонує Росія, це абсолютно неприйнятно. Це не охорона населення. Миротворчі війська [потрібні] для чого? Щоб нас з вами охороняли, а не охороняти спеціальну місію ОБСЄ, це нонсенс", - заявив Кучма.

Він також припустив, що президент Росії Володимир Путін заявами про миротворців намагається створити "спокійну обстановку" до виборів, які відбудуться навесні 2018 року.

"Я не думаю, що Росія в завтрашніх планах бачить якісь серйозні провокації на українському кордоні. Це з жодної точки зору не вигідно Путіну, у якого завтра вибори. Йому потрібно провести вибори в спокійній обстановці. Тому він виступає за введення миротворців, але в такій формі, яка неприйнятна для нас", - сказав Кучма.

Нагадаємо, 5 вересня президент Росії Путін висловив підтримку ідеї розмістити на сході України миротворчу місію. Водночас він заявив, що це повинна бути місія ООН зі сприяння охороні Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Згідно з останніми заявами Кремля, забезпечення охорони спостерігачів ОБСЄ оонівцями може здійснюватися не тільки на лінії зіткнення після розведення сил і засобів обох сторін, але і в інших місцях, де СММ ОБСЄ проводить свої інспекційні поїздки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram