ГоловнаСуспільствоПодії

Кримський татарин зник після обшуку російських силовиків

Активісти закликають на допомогу омбудсменів.

Кримський татарин зник після обшуку російських силовиків
Фото: vesti.ru

Вранці 13 вересня в селищі Нижньогірський в окупованому Росією Криму в будинку Рената Параламова пройшов обшук, який силовики назвали "обстеженням і слідчими діями". Після обшуку Параламов зник. До теперішнього часу не знайшли.

про це Крым.Реалии повідомив адвокат Маммет Мамбетов.

"Намагаємося зв'язатися з уповноваженими з прав людини як в Криму, так і на материку України і Росії. Ми повинні підключати всіх, люди перебувають в серйозному хвилюванні. Під його будинком вже збираються добровольці, які хочуть зайнятися пошуками, поки що ситуацію контролюємо. Але тут, в Криму, ми мало сподіваємося на результат, якщо будемо звертатися в служби республіки, в Криму нас ніхто не почує, ми тут в правовому вакуумі перебуваємо", - зазначив адвокат.

Він уточнив, що за день було вжито всіх заходів, направлені звернення до силових структур анексованого Криму, активісти зв'язувалися з ФСБ, Центром боротьби з екстремізмом, поліцією Сімферополя і районними відділеннями, проте пошуки не привели до результату. Ренат Параламов не виходив на зв'язок ні з рідними, ні з адвокатами.

Адвокат припустив, що "огляд" може бути пов'язаний з релігійною активністю Параламова. За словами очевидців, люди в масках без розпізнавальних знаків на формі відвезли Параламова в невідомому напрямку. Пізніше стало відомо про вилучення книги і ноутбука з будинку Параламова.

Російські силові структури поки що ситуацію не коментують.

З переходом Криму під контроль Росії на півострові ФСБ проводить регулярні обшуки та допити журналістів, активістів, громадських діячів. Правозахисники характеризують це як "боротьбу з інакомисленням".

Як повідомлялося, прокуратура АР Крим розслідує близько 150 кримінальних проваджень, пов'язаних з порушенням прав і свобод громадян на території анексованого півострова, 29 з них - про вбитих і викрадених на півострові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram