ГоловнаСуспільствоВійна

Кучма назвав запропонований Росією варіант введення миротворців неприйнятним

"Росія хоче загнати в такий кут цю ситуацію, що потім не будемо знати, як вийти".

Кучма назвав запропонований Росією варіант введення миротворців неприйнятним
Фото: telegraf.com.ua

Представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма назвав запропонований Росією варіант введення миротворців неприйнятним.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", Кучма провів у п'ятницю брифінг у Дніпрі. Він сказав, що в тому вигляді, в якому Росія пропонує введення миротворчих військ, "нас це абсолютно не влаштовує".

"Росія хоче загнати в такий кут цю ситуацію, що потім не будемо знати, як вийти", - сказав він.

Кучма висловив надію: якщо миротворчі війська і будуть введені в Україну, то вони повинні розміщуватися на всій території країни: "Миротворчі війська повинні стояти на всій території України".

Він не виключив, що миротворчі війська можуть стояти на лінії зіткнення, "але на українсько-російському кордоні обов'язково, межа - святая святих".

Представник України в ТКГ також висловив подив у зв'язку з ідеєю залучення миротворців до охорони спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ. "Що таке миротворчі війська для охорони Спеціальної місії ОБСЄ? Це знущання просто: миротворці повинні охороняти миротворців. Миротворчі війська вводять для того, щоб охороняти населення і сприяти припиненню конфлікту протиборчих сторін", - зазначив він.

За словами Кучми, на сьогодні 400 км кордону України, який не охороняють, - це "чисто російський кордон".

Нагадаємо, 5 вересня президент Росії Путін висловив підтримку ідеї розмістити на сході України миротворчу місію. При цьому вона повинна стояти тільки на лінії розмежування, а Україна повинна погодити її з "ДНР" і "ЛНР". Відповідна російська резолюція спрямована до Ради Безпеки ООН.

Президент України Петро Порошенко, виступаючи у Верховній Раді 7 вересня, заявив, що до складу миротворчої місії не повинні входити представники "ДНР" або "ЛНР" і Росії. Також Порошенко відмовився погоджувати параметри місії з "російськими бойовиками".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram