ГоловнаСуспільствоПодії

В Одесі вилучили 355 кг "бойового наркотику ІДІЛ"

Вартість партії каптагону - 15 млн доларів.

Правоохоронці 6 вересня вилучили в Одесі 355 кг психотропної речовини каптагон, відомого як "бойовий наркотик ІДІЛ". На чорному ринку вилучений товар оцінюється в 15 млн доларів.

Як повідомляють на сайті Держприкордонслужби, злочинне угруповання збиралося переправити наркотик у Кувейт літаком з аеропорту "Бориспіль", сховавши їх в упаковки з надувними човнами.

ОЗГ була в розробці близько рік. Встановлено, що члени цього угруповання причетні до контрабанди аналогічної психотропної речовини транзитом через Україну в Кувейт, яку було скоєно минулого року.

Так, у серпні 2016 року генеральний директорат боротьби з наркотичними препаратами Кувейту повідомив про виявлення 1,5 млн таблеток каптагону, які були доставлені з України в двох контейнерах із деревним вугіллям.

Під час спецоперації 6 вересня близько опівночі на виїзді з Одеси правоохоронці виявили в мікроавтобусі, який прямував до Києва, 250 кг таблеток каптагону.

"Варто зауважити, що ця психоактивна речовина вкрай небезпечна. Вже неодноразово світові ЗМІ писали про те, що за шаленством головорізів із ІДІЛ стоять саме "таблетки жаху" - потужний амфетамін "каптагон", який вбиває жалість, нівелює больові відчуття і дає фізичну витривалість. Водночас препарат викликає сильну наркозалежність, важкі побічні ефекти в організмі людини", - сказано в повідомленні.

У квітні цього року в Одесі правоохоронці вже вилучали каптагон, який доставили в Одеський морський порт у контейнері з партією взуття з Сирії.

Організаторами цього каналу виявилися громадяни Російської Федерації та України, вихідці з однієї з арабських країн. Організувавши транзитний канал з Сирії через Україну, вони отримували величезні прибутки.

Під час обшуків за місцем проживання затриманих членів злочинної групи знайшли кошти для упаковки, які використовувалися для відправлення каптагону минулого року, а також ще 105 кг психотропної речовини.

Спецоперацію провели Держприкордонслужба, СБУ поліція і прокуратура.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram