ГоловнаСуспільствоВійна

Українська сторона знає про місцезнаходження 87 заручників з 144, - Геращенко

Бойовики підтверджують лише 71.

Українська сторона знає про місцезнаходження 87 заручників з 144, - Геращенко
Фото: Facebook/Iryna Gerashchenko

Представник України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко стверджує, що українській стороні відомо місце утримання 87 з 144 заручників бойовиків на Донбасі. Однак, за її словами, бойовики підтверджують лише 71, повідомляє Радио Свобода. "Останній рік ключова тема всіх засідань гуманітарної підгрупи - це звільнення заручників, і Україна давно готова до широких компромісів у питаннях звільнення заручників. На жаль, за цей час, як ми бачимо, зросла кількість тих, кого незаконно утримують на окупованих територіях. Сьогодні це 144 українці", - сказала Геращенко.

За її словами, представники бойовиків в останні кілька місяців шантажем вимагають від України внести в список на звільнення 43 осіб, які не мають ніякого стосунку до бойових дій на Донбасі.

На уточнювальне питання, чи дійсно Україна запропонувала обмін заручниками в форматі 87 на 309, про що заявив спецпредставник з питань гуманітарного характеру в Тристоронній контактній групі Віктор Медведчук, Геращенко сказала: "Ми працюємо ... Я ніколи не коментую перед роботою групи те, що може зашкодити її роботі завтра".

6 вересня в Мінську відбудеться черговий раунд переговорів з питань мирного врегулювання на Донбасі.

Нагадаємо, один з головних пунктів мінських домовленостей - звільнення військовополонених в останні місяці практично не виконувався. За весь 2017 рік з боку ОРДЛО були відпущені тільки двоє людей, і то цивільні. 29 липня з Луганська вирушили додому суддя Апеляційного суду Луганської області Віталій Руденко і блогер Людмила Сурженко. Всі інші спроби домовитися з різних причин закінчувалися провалом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram