ГоловнаСуспільствоВійна

Отримати амністію протягом трьох місяців зможуть 1,7 тис. учасників АТО, - Луценко

Справи бійців, звинувачених у тяжких злочинах, буде розглядати суд.

Отримати амністію протягом трьох місяців зможуть 1,7 тис. учасників АТО, - Луценко
Фото: 24tv.ua

Близько 1,7 тис. учасників антитерористичної операції на Донбасі зможуть скористатися законом про амністію, підписаним президентом Петром Порошенком.

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Президент підписав закон, проголосований у парламенті ще в 2016 році... 1700 осіб з числа учасників АТО зможуть протягом трьох місяців закрити свої проблемні питання", - сказав він на прес-конференції в Миколаєві.

Луценко підкреслив, що з цієї кількості близько 1,1 тис. звинувачені в дрібних правопорушеннях.

"Таких, як самовільне залишення військової частини, недбале виконання службових обов'язків. Протягом трьох місяців вони можуть отримати амністію", - сказав генпрокурор.

Він також зазначив, що справи щодо 120 учасників АТО, яких звинувачують у тяжких злочинах, таких, як вбивство або тяжкі тілесні ушкодження, вже перебувають в судах, і покарання їм обиратиме суд.

Нагадаємо, закон "Про амністію в 2016 році" був ухвалений у липні минулого року, однак у серпні Порошенко його ветував, пославшись на низку розбіжностей. Однією з них було те, що в законі прописувалася амністія учасників АТО без розгляду справ судами або до вироку.

У грудні Верховна Рада погодилася з пропозиціями президента до цього закону.

Ідея звільнити від відповідальності військовослужбовців, які порушили Кримінальний кодекс мирного часу в бойових діях, народилася після затримання екс-начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Ліхоліта. Ліхоліта запідозрили у захопленні чужого майна, розбійних нападах, погрозі вбивством, викраденні автомобілів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram