ГоловнаСуспільствоВійна

Україна відмовила Росії у видачі екс-бійця "Азова" Гії Церцвадзе

Адвокат повідомила про плани просити про надання Церцвадзе українського громадянства

Україна відмовила Росії у видачі екс-бійця "Азова" Гії Церцвадзе
Фото: www.gp.gov.ua

Генеральна прокуратура України відмовила російській стороні в задоволенні запиту на екстрадицію колишнього грузинського спецпризначенця, екс-бійця полку Нацгвардії "Азов" Георгія Церцвадзе, затриманого в Києві за запитом Інтерполу.

Про це повідомила його адвокат Ксенія Проконова, передає "Інтерфакс-Україна".

"Буквально цього тижня ми отримали рішення про відмову у видачі. Тобто Генеральна прокуратура України не видає Росії Гію... Ми створили прецедент і не видали державі, з якою зараз іде війна - назвемо чесно - громадянина, який воював за Україну, на боці України", - сказала адвокат.

Вона зазначила, що тепер Церцвадзе може легально перебувати на території України. При цьому, за її словами, залишається список країн, у які йому небажано їздити, тому що вони "виконують усі доручення Російської Федерації про екстрадицію". Серед таких країн Єгипет і Туреччина.

Окрім того, адвокат повідомила про плани просити про надання Церцвадзе українського громадянства. Вона спрогнозувала, що ця процедура може зайняти близько року.

"Хочу сказати спасибі всім людям, які вірили мені і зробили все, щоб цей процес закінчився саме так, як він закінчився... Буду далі займатися тим, для чого я приїхав", - сказав Церцвадзе, який також був на прес-конференції.

Нагадаємо, Церцвадзе затримали 15 січня в аеропорту "Жуляни". Його оголосила в розшук Російська Федерація за звинуваченням в умисному вбивстві і замаху на вбивство, здійсненому 2003 року в Сочі. Адвокати стверджують, що звинувачення російської сторони сфабриковані.

Пізніше Церцвадзе вийшов із СІЗО. У ГПУ пояснили його звільнення тим, що екстрадиція Церцвадзе в РФ може негативно позначитися на державних інтересах Грузії.

Наприкінці січня повідомляли, що він подав прохання про отримання статусу біженця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram