ГоловнаСуспільствоПодії

В аварійній садибі Мурашка в центрі Києва обвалився балкон

Уламки впали на тротуар і могли зачепити перехожих.

Фото: Олександр Рудоманов

У напівзруйнованій садибі художника Олександра Мурашка на вулиці Малій Житомирській у центрі Києва обвалилася частина балкону, повідомляє кореспондент LB.ua.

Біля будинку в листопаді минулого року з'явився будівельний паркан і відбулися незначні роботи з консервації будівлі. На це пішло 418 тис. грн, повідомляла заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Балкон обвалився з частини будівлі, біля якої немає паркану. Уламки впали на тротуар і могли травмувати перехожих.

Київська влада має намір провести реконструкцію садиби Мурашка, проте

оголошені на початку червня на ProZorro торги на закупівлю робіт провалилися. Зараз оголошено новий тендер на суму 4,8 млн грн, аукціон повинен пройти 6 вересня. За умовами тендеру, реставраційні, консерваційні та ремонтні роботи повинні завершити до 15 грудня.

В аварійній будівлі повинні відремонтувати дах, демонтувати балкони, дерев'яні балкові перекриття і перегородки, а також посилити дверні та віконні прорізи.

Київська влада надалі має намір визначитися, відкривати у відреставрованій садибі музей, галерею чи художню школу.

Нагадаємо, в будинку приблизно до свого повноліття ріс відомий український художник Олександр Мурашко. Тут була обладнана іконописна майстерня Олександра Мурашка-старшого - вітчима майбутнього художника, який забрав пасинка до Києва допомагати йому з роботою. Після смерті вітчима будинок перейшов у спадок Мурашкові-молодшому, і він одразу ж його продав, а на виручені гроші купив невеликий будинок із садком на Багговутівській.

Садиба Мурашка, захищена охоронною табличкою, зараз у напівзруйнованому стані. У 2015 році суд повернув її місту після того, як власник не виконав своїх зобов'язань із реставрації будівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram