ГоловнаСуспільствоЖиття

РосЗМІ повідомили про жорсткіший порядок в'їзду в Україну замість візового режиму

Перетнути кордон можна буде за біометричним паспортом, також потрібно буде заповнити спеціальну анкету.

РосЗМІ повідомили про жорсткіший порядок в'їзду в Україну замість візового режиму
Фото: inforesist.org

Російська газета "Коммерсантъ" пише, що уряд України розробляє постанову про новий порядок в'їзду в країну для громадян РФ.

Про це повідомляють на сайті видання.

"Уже найближчим часом уряд України ухвалить постанову про новий порядок в'їзду в країну для громадян Росії. Візового режиму вводити не будуть, проте з'являться інші серйозні обмеження: перетнути кордон можна буде тільки за біометричним паспортом, а крім того, доведеться завчасно заповнити спеціальну анкету на сайті МЗС", - пише видання, посилаючись на" кілька джерел у Верховній Раді".

За їхніми словами, спочатку планувалося ввести з РФ повноцінний візовий режим, але в підсумку від цієї ідеї вирішили відмовитися, щоб українські громадяни, які залишилися в окупованому Криму, могли їздити на територію материкової України.

"В анкеті громадянин Росії повинен вказати свої дані, в тому числі професію і місце роботи, а також точну мету поїздки і населені пункти, які він планує відвідати. У перспективі повідомляти про свій приїзд треба буде за місяць - окрім таких екстрених випадків, як, наприклад, хвороба або смерть родича", - пише видання з посиланням на джерело в українському МЗС.

Зазначають, що анкету слід заповнити "українською або англійською мовою".

Як стверджують джерела, рішення про зміну візового режиму ухвалить не парламент, а уряд, причому найближчим часом, не виключено, що ще до 1 вересня.

Нагадаємо, рішення ввести візовий режим з Росією ухвалила Рада національної безпеки і оборони ще в березні 2014 року, на самому початку російської агресії. Тоді на цей крок влада не пішла. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що у збереженні безвізового режиму зацікавлені багато українців, передусім на сході і півдні країни, які їздять у Росію на заробітки і мають родинні стосунки по той бік кордону. В результаті було прийнято рішення посилити пропускний режим на кордоні.

У лютому 2016 року перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій разом з іншими депутатами зареєстрував постанову про припинення угоди про безвізовий режим між Україною і Росією.

У травні 2017 року з'явилася інформація, що в Раді провели звірку голосів, щоб оцінити перспективу введення візового режиму з Росією.

1 червня 2017 року секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що питання візового режиму з РФ "не просто назріло, а перезріло". 24 червня він заявив, що Україна зробить жорсткішими умови в'їзду для росіян. Поки не будуть введені візи, пропуск через кордон буде дозволено тільки власникам біометричних паспортів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram