ГоловнаСуспільствоЖиття

Засуджений в Росії кримський татарин Зейтуллаєв припинив голодування

Активіст також написав відмову від громадянства РФ.

Засуджений в Росії кримський татарин Зейтуллаєв припинив голодування
Руслан Зейтуллаев
Фото: facebook.com/MediaInitiativeForHumanRights

Кримськотатарський політв'язень Руслан Зейтуллаєв, засуджений в Росії у справі "Хізб ут-Тахрір", припинив голодування перед етапуванням у Республіку Башкортостан.

Про це повідомила кореспондент LB.ua з посиланням на дружину Зейтуллаєва Мер'єм, яка відвідала його в СІЗО Ростова 11 серпня.

Зейтуллаєв написав відмову від громадянства РФ і просив українське МЗС не забувати про нього.

Нагадаємо, у вересні 2016 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Зейтуллаєва до семи років позбавлення волі, визнавши його винним за частиною 2 статті 205.5 КК (участь у діяльності терористичної організації).

Наприкінці 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву і відправив справу на перегляд. Вирок щодо трьох інших фігурантів кримінальної справи суд підтвердив.

На початку квітня 2017 року Зейтуллаєв оголосив перше голодування з вимогою припинити переслідування кримських татар окупаційною владою Криму, допустити до нього українських консулів, передати його владі України.

26 квітня 2017 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Росії засудив Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі. А 27 липня Верховний суд РФ розглянув апеляційні скарги захисників і прокурорів і збільшив йому покарання з 12 до 15 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram