ГоловнаСуспільствоЖиття

Лутковська просить генпрокурора розслідувати факти каральної психіатрії в часи СРСР у Дніпрі

Зараз МОЗ здійснює виїмку архіву документів.

Лутковська просить генпрокурора розслідувати факти каральної психіатрії в часи СРСР у Дніпрі
Фото: obozrevatel.com

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська просить генерального прокурора Юрія Луценка ініціювати досудове розслідування злочинів, які могли відбуватися в часи СРСР на базі психіатричної лікарні з суворим наглядом у Дніпрі.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Звертаюся до генерального прокурора з проханням ініціювати досудове розслідування злочинів щодо переслідування осіб з використанням системи психіатрії для ізоляції особи і придушення свободи слова", - йдеться у відповідному зверненні омбудсмана.

Відзначається, що зараз Міністерство охорони здоров'я здійснює виїмку архіву, що охоплює багаторічну історію діяльності державного закладу "Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом МОЗ України" в Дніпрі. Відомо, що за роки існування лікарні тут перебувала велика кількість людей, зокрема тих, кого переслідувала каральна система СРСР.

"Для встановлення історичної справедливості ми зобов'язані провести ретельне розслідування злочинів того часу, з особливою увагою підійти до вивчення цих документів з урахуванням їх значущості для сфери захисту прав людини та недопущення повторення існування каральної психіатрії для боротьби з інакомисленням", - йдеться у зверненні Лутковської.

Омбудсмен вважає, що аналіз документів, що зберігалися в цій держустанові, повинен проводитися не психіатрами системи охорони здоров'я, а фахівцями, які зможуть оцінити історичну цінність цих документів для національної пам'яті, з урахуванням законодавства у сфері захисту персональних даних.

"Вважаю, що цей аналіз має призвести до оцінки і кримінальної складової цієї частини нашого минулого", - додала Лутковська.

Психіатрична лікарня в Дніпрі - єдина в Україні психіатрична лікарня з суворим наглядом, тут лікуються люди, які скоїли тяжкі злочини.

Наприкінці липня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила, що в лікарні виявили архівні матеріали, які свідчать про каральну психіатрію часів СРСР. За її даними, з 1968 по 1991 рік ця лікарня була знаряддям репресивних органів, психіатрія тут використовувалася як інструмент політичних переслідувань.

Нагадаємо, минулого року Конституційний суд заборонив примусове лікування у психлікарні без рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram