ГоловнаСуспільствоЖиття

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова за три роки врятував понад 1 млн людських життів Актуально

Штаб евакуював з гарячих точок 39 462 особи.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова за три роки врятував понад 1 млн людських життів

Представники Гуманітарного штабу Ріната Ахметова на брифінгу для національних ЗМІ розповіли про результати своєї трирічної роботи в рамках наймасштабнішої гуманітарної місії на сході України.

Гуманітарний штаб було створено з ініціативи Ріната Ахметова 6 серпня 2014 року, коли масштаб військових дій і їх наслідків для мирного населення стрімко збільшувався. Переказати кошти потерпілим можна було тільки за умови високої концентрації ресурсів і чіткої координації дій. Тому в рамках Гуманітарного штабу були об'єднані зусилля благодійного Фонду "Розвиток України", футбольного клубу "Шахтар" і бізнес-активів групи СКМ. Це був безпрецедентний для країни досвід зі створення системи допомоги, яка базувалася на провідних світових гуманітарних практиках, а також на власних алгоритмах і методиках, які стали зразковими.

З перших днів війни Штаб почав евакуацію людей із гарячих точок і їх розселення на мирній території, всього було евакуйовано 39 462 особи. 11 серпня було створено гарячу лінію Штабу для координації дій та інформування людей про можливості отримання гуманітарної допомоги. Понад 700 000 дзвінків було прийнято за весь період роботи з проханнями про допомогу і подяками за підтримку.

"У 2014 році Гумштаб першим простягнув руку допомоги людям, постраждалим від війни. Він дав їм не тільки продукти, а й надію, усвідомлення того, що їх не залишили напризволяще, - поділилася спогадами Ольга Тюріна, волонтер Штабу з міста Щастя, Луганської області. - Приходячи на пункт видачі по «набори виживання», люди говорили, що тепер не бояться померти від голоду. Деякі з тих, хто спочатку прийшов по продукти, згодом самі стали волонтерами".

Вже три роки Гуманітарний штаб здійснює підтримку найбільш незахищених категорій населення, які перебувають у зоні військового конфлікту, - пенсіонерів, дітей, інвалідів і багатодітних сімей. Усього за час роботи Штабу його життєво важливу допомогу отримали 1 153 323 особи.

Було відправлено 304 автоколони з гуманітарною допомогою, доставлено 131 220 тонн продуктів, видано 11 833 951 "набір виживання". Зараз на підконтрольній Україні території і в "сірій зоні" продовжують діяти 25 стаціонарних пунктів видачі. Бригади мобільної видачі доставляють продуктові набори у віддалені населені пункти вздовж всієї лінії фронту.

У центрі особливої уваги Гуманітарного штабу Ріната Ахметова - хворі та поранені в результаті військових дій діти. За три роки понад 4 000 дітей було надано адресну допомогу на лікування, яка включала в себе видачу медикаментів, організацію невідкладного лікування, забезпечення проходження курсів реабілітації в санаторіях України, надання допомоги в проведенні дорогих операцій на серці.

"Гуманітарний штаб створювався Рінатом Ахметовим з однією метою - допомогти мирному населенню Донбасу вижити. Сьогодні на рахунку Штабу - понад мільйон врятованих життів. Тому що для кожної людини, якій ми надали допомогу, це було питанням виживання. Ми віримо, що мир повернеться в нашу країну, але зараз нам усе ще є, кому допомагати", - прокоментував Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram