ГоловнаСуспільствоЖиття

Судові дебати у справі Чийгоза: онлайн-трансляція з Криму (відновлено)

Для заступника голови Меджлісу кримських татар звинувачення зажадало 8 років позбавлення волі.

Судові дебати у справі Чийгоза: онлайн-трансляція з Криму (відновлено)
Ахтем Чийгоз
Фото: qha.com.ua

Ахтема Чийгоза - заступника голови Меджлісу кримських татар - заарештували 29 січня 2015 року. Зараз він головний фігурант найгучнішого і найтривалішого кримінального процесу на півострові - «сутички 26 лютого». Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгозу інкримінують ч.1 ст.212 КК РФ, йому загрожує позбавлення волі на строк від 4 до 10 років. З липня 2016 року Чийгоза взагалі не вивозять із СІЗО, навіть на засідання. У суді він присутній по відеоконференцзв'язку.

7 серпня у "Верховному суді Криму" почалися судові дебати у справі Чийгоза. LB.ua стежить за розвитком подій у прямому ефірі.

9 серпня

14:15 Ахтем Чийгоз виступає із заключною промовою по відеоконференцзв'язку. Кримський татарин говорить без паперу, активно жестикулюючи. Поруч з ним його дружина Ельміра Аблялімова і адвокат Микола Полозов. У СІЗО дуже спекотно. Судді нудьгують, прокурор замальовує аркуш паперу. Далі - повний текст промови:

"Перед смертю моєї мами я попросив у неї пробачення, що як син в останні важкі її дні не зміг бути з нею поруч. Зібравши останні свої сили, вона сказала: «Я пишаюся тим, що я виховала такого сина!» Що б я не робив, як би мені зараз не було важко, і не знаючи, чи вийду я взагалі живим, я боюся ще більше того, що мої дії, думки, висловлювання можуть зганьбити мене як людину, як кримського татарина - і моєму народові буде соромно за ту довіру й обрання мене в Меджліс кримськотатарського народу.

«Ант еткенмен, сез бергенмен міллет ічун ольмеге...». Цю клятву я, як і інші члени Меджлісу, промовив, ставши на коліно і поцілувавши національний стяг, у дворі Ханського палацу, в символі нашого народу, центрі багатовікової державності кримських татар. Причиною кількох депортацій, а по суті - геноциду, було бажання Російської імперії, а згодом СРСР, очистити Крим від кримських татар і назавжди знищити історію і пам'ять про наш народ. Кожен кримський татарин промовляє ці слова, дає клятву і відчуває відповідальність перед прийдешнім поколінням за долю своєї нації, за долю своєї Батьківщини. Народ сам обирає своїх лідерів. Ніщо не зломило волю народу, ніщо не змогло знищити ідентичність, любов до своєї Батьківщини, до своєї землі, що передається з покоління в покоління. Для кримських татар, як і для багатьох інших народів, поняття «громадянський обов'язок», «патріотизм», «національна гідність», є особливими цінностями.

26 лютого 2014 року кримські татари й інші громадяни України вкотре вийшли з протестом проти загроз територіальній цілісності України і з вимогами притягнути до відповідальності авантюристів від влади і політичних пройдисвітів. Надалі, в період окупації Криму, кримські татари спільно з іншими громадянами України, незважаючи на численні провокації з боку цих сил, викрадення, вбивства, обшуки, арешти, заборону на проведення пам'ятних жалобних дат, величезні штрафи за найменший прояв активності, незважаючи на застосування широких репресивних методів, продовжували і продовжують виконувати свій громадянський обов'язок. Саме ці обставини дратують ці сили, розлючують і змушують улаштовувати судилище над невинними людьми. Понад два роки триває політичний процес, який уже увійшов в історію як «справа 26 лютого». Процес, метою якого, безумовно, є залякати кримських татар, придушити і звести до мінімуму їхню активність, захищаючи свої права, підтримку України і світової спільноти, які не визнають незаконної анексії Криму. Для всіх очевидно, що жодної кримінальної справи проти Ахтема Чийгоза немає. Інциденти, що були 26 лютого 2014 року на мирному мітингу, оголошеному Меджлісом кримськотатарського народу, спровоковані були особами, які сприяли надалі військовій окупації Криму. Тобто судять не тих, хто зрадив, хто мав цілі і наміри, спрямовані на зміну територіальної цілісності України, хто надалі викрадав і вбивав людей, незаконно наділяв себе повноваженнями управляти, судити. Судять тих, хто відстоював закони країни, міжнародні норми, правила. Судилище влаштовує країна-загарбник, яка права на це не має. У такій ситуації, і знаючи всі справжні наміри замовників цього процесу, про жодну об'єктивність і самостійності суду не доводиться говорити.

Мені судилося прийняти цей вирок як вирок для всього кримськотатарського народу - від імені Російської Федерації, що окупувала мою Батьківщину".

13:00 Чийгоз виступив із заключною промовою. Після цього суд пішов на технічну перерву до 14:00.

Фото: krymr.org

11:20 Ахтем Чийгоз виголошує заключне слово. (Буде опубліковано повністю).

11:15 Виступає дружина Ахтема Чийгоза Ельміра Аблялімова (громадський захисник у справі): "Не дозволяйте створити систему, де брехню підносять до рівня головної цінності. Для нас і для всього світу очевидно, що він не винен. Тих, кого судять за участь у масових заворушеннях, навіть не були знайомі з Чийгозом до суду, вони познайомилися вже під час суду. Шановний суд, не будьте учасниками створення брехливої системи".

10:55 Адвокат Олександр Лісовий закінчив промову словами: "Чийгоз не може бути жертвою історичної події".

10:15 Адвокат Лісовий висловлює тези, співзвучні зі словами адвоката Полозова: "Вказівка на існування нібито злочинного плану виникла з наукової літератури про те, що цей злочин вимагає планування, але не спромоглися довести його існування".

9:30 Судові дебати відновилися. Для засідання виділили менший зал. У залі прокурор, адвокат Олександр Лісовий, 18 слухачів. Ахтем Чийгоз і адвокат Микола Полозов присутні по відеоконференцзв'язку із СІЗО. Зв'язок із СІЗО постійно підвисає й уривається. Чийгоз каже, що не бачить і не чує.

Пристав брутально звертається до слухачів, просить прибрати мобільні телефони («якщо вони будуть спрямовані в зал - виведу»), сідати не більш ніж по троє на лавку, перший ряд залишити порожнім "з метою безпеки".

Починається виступ адвоката Олександра Лісового.

8 серпня

16:50 Суд пішов на перерву до 09:30 9 серпня.

16:00 Виступає другий адвокат Ахтема Чийгоза Олександр Лісовий: "Чийгоз був обраний політичними силами на роль жертви з метою демонстрації сили, впливу, контролю. Вважаю, що він став обвинувачуваним у справі, коли треба було продемонструвати новій владі силу. Чийгоз має високий авторитет, репутацію серед кримськотатарського народу. Влада захотіла запобігти розвитку, припинити кримськотатарський національний рух. 26 лютого Чийгоз нічим не відрізнявся від тисяч інших громадян біля Верховної ради, але сьогодні він єдиний звинувачений у суді".

15:55 "Справа Чийгоза - плід фантазії слідства. З огляду на дії проросійських мітингувальників, якби Росія не втрутилася в ситуацію, на лаві підсудних був би Аксьонов, а не Чийгоз. Жодного зв'язку між діями Чийгоза і подіями, що відбувалися, обвинувачення не змогло довести. Усе - зі сфери припущень. Ми розуміємо, що справу Чийгоза ініційовано російською владою як справу проти кримських татар загалом, бачимо репресивну політику щодо них з боку місцевої влади й ілюзій не маємо. Але за час суду я побачив, що Чийгоз у СІЗО більш вільна людина, ніж ми з вами тут. Прошу суд виправдати Чийгоза повністю", - закінчив свій виступ адвокат Микола Полозов.

15:00 "Те, що звинувачення вважає масовими заворушеннями, було спровоковано тими, хто прийшов на чужий захід (прихильниками «Русского единства», які прийшли на мітинг Меджлісу) і ініціював конфлікт, а також пасивністю співробітників внутрішніх органів", - говорить адвокат Микола Полозов.

14:30 За словами Полозова, в обвинуваченні зазначено, що на вимогу Чийгоза прихильники Меджлісу застосовували насильство, але зі свідчень відомо, що представники "народного ополчення" і козацтва збиралися під Верховною радою раніше від оголошеного часу - до 8-10 години ранку. Далі адвокат перераховує свідчення свідків захисту, згідно з якими Чийгоз жодних команд не давав, а навпаки - утримував і заспокоював людей жестами, створював коридори між двома сторонами.

14:00 У суді тривають дебати. У залі адвокати Микола Полозов і Олександр Лісовий, прокурор Анастасія Супряга, до 15 слухачів. По відеоконференцзв'язку Ахтем Чийгоз і Ельміра Аблялімова. Полозов продовжує спростовувати обвинувальні свідчення свідків, зокрема Аксьонова, про те, що "татари" виламали двері, поламали меблі, оргтехніку, розпилили газ.

12:30 Поліцейські затримали кримського татарина Сервера Караметова під час одиночного пікету. Разом з ним в поліцію поїхали адвокат Еміль Курбедінов і юрист Рустем Кямілев. За словами другого, Караметов хворий на паркінсонізм, а йому хочуть інкримінувати непокору співробітнику поліції і несанкціонований мітинг.

"Вимагаємо перекладача для Сервер аг'а! У Сервер аг'а порушена координація рухів. Він може тільки ривками рухати руками і тілом! Тепер цей факт хочуть піднести як непокору?! Що виривався. Він води у склянку ледве може налити собі. Це буде як з тим грабіжником на інвалідному візку в Росії!" - повідомив Еміль Курбедінов.

12:25 Суд, за регламентом, оголосив перерву до 14:00.

12:10 Полозов розповідає про покази свідків з боку захисту і спростовує їх. Усього таких 12 осіб, 3 із них засекречені.

Адвокат розповідає про п'ятьох підсудних, яких звинувачують або звинувачували в участі в масових заворушеннях і справи котрих відокремлено в інші провадження (у справі "26 лютого"), зокрема про допити Небієва і Юнусова. За його словами, тільки Небієв з усіх п'яти бачив Чийгоза в день мітингу, він показав, що прибув до будівлі суду з власної волі і не виконував жодних вказівок Чийгоза. "Це маніпулятивні спроби звинувачення вплинути на думку суду у справі, використовуючи вироки у справах інших осіб у частині, яка стосується Чийгоза. Ми подали апеляції на ці вироки в частині, де йдеться про Чийгоза, і тепер в них відсутні вказівки на його дії».

За словами Полозова, слідство намагалося впливати на інших підсудних у справі, зокрема Мустафу Дегерменджі (фігуранта "справи 26 лютого", - LB.ua). Слідчий пропонував йому обмовити Чийгоза обмін на можливість змінити запобіжний захід з утримання в СІЗО на домашній арешт. Та сама пропозиція надійшла й іншому фігурантові "справи 26 лютого" Алі Асанову.

11:40 Полозов акцентує увагу на тому, що Чийгоз не виконував функцію організації масових заходів і не відповідав за збір людей на мітингу 26 лютого. На той момент він очолював найбільш значущий для кримських татар регіональний Меджліс - Бахчисарайський. За організацію масових заходів відповідав Заур Смирнов (зараз голова "комітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян" "уряду" республіки, - Lb.ua), що підтверджують голови регіональних меджлісів, яким дзвонив Смирнов напередодні мітингу.

"Свідчення Смирнова про те, що в них із Чийгозом була усна домовленість - спроба відвести від себе будь-які підозри через займану посаду", - говорить Полозов.

Крім того, адвокат стверджує, що в обвинуваченні зазначено, що Чийгоз прибув до Верховної ради 26 лютого о 10 годині з метою створення масових заворушень, зриву сесії; вимагав від кримських татар витіснити опонентів із території, застосувати до них насильство, проникнути в будівлю ради, діяв навмисно, використовуючи свій авторитет, усвідомлюючи, що його указ буде виконуватися. "Шановний суд, безумовно, це чергова фантазія звинувачення", - продовжує захист Полозов.

11:30 Тим часом біля будівлі суду проходить одиночний пікет кримського татарина Сервера Караметова.

Фото: Facebook/Musafir Zaman

11:20 Продовження промови адвоката Полозова. Він вказує на те, що слідство у справі тривало близько півтора року: "Які докази того, що Чийгоз складав план масових заворушень? Немає. Взяли якусь роздруківку з інтернету, покази двох засекречених свідків під псевдонімами Асанов і Петров, які нібито належали до президії Меджлісу, але при цьому дуже погано орієнтуються в його складі і функціях, в елементарних для членів Меджлісу питаннях. Захист вважає, що вони не належать до президії Меджлісу, а їхні свідчення сфабриковані".

10:40 Адвокат Полозов попросив перерву на 20 хвилин. Ахтем Чийгоз попросив більше, тому що йому дуже гаряче і задушливо: "Я хоч піду вмиюся, повітрям подихаю. Шановний суд, я розумію, ви там під кондиціонером сидите".

Перерва до 11:20.

10:30 За словами Полозова, ніде не вказано, що Меджліс планував зрив сесії Верховної ради: в заявці Меджлісу зазначено, що планувався мітинг за збереження цілісності України, і навпаки: в ЗМІ вказується, що Чубаров просив депутатів не розходиться, прийняти якесь рішення, а Константинов закрив сесію через відсутність кворуму.

10:20 Адвокат Полозов: "Мета звинувачення - очорнити кримських татар, подати їх як варварів з метою вибілити іншу сторону. На це вказує те, що 48 потерпілих у справі зізналися в приналежності до парамілітарного формування "Народне ополчення Криму". Потім Полозов зачитує поіменний список потерпілих-ополченців із зазначенням номера роти.

10:05 Полозов переходить до фактів. За його словами, прокурор "використовує шовіністичні формулювання "прихильники Меджлісу", а чому не просто "мітингувальники", крім прихильників, нікого не було? Обвинувачення не оперує тими фактами, що на протиборчій стороні були учасники козацтва, наприклад".

За словами Полозова, прокурор не надала доказів того, що прихильники партії "Русское единство" діяли на законних підставах, натомість захист надав докази, що Меджліс діяв законно, як офіційна організація на території України.

Полозов також нагадує, що прихильники партії "Русское единство" встановили прапор іноземної держави на держустанову, перешкоджаючи проходу чиновників, погрожували захопити будівлю Верховної ради.

9:50 Полозов вказує на те, що суд допитав не всіх свідків з боку захисту: не допитали насамперед Рефата Чубарова. Суд також не захотів допитувати муфтія Криму Еміралі Аблаєва, і є підозра, що він був одним із засекречених свідків з боку звинувачення.

Адвокат нагадує про нелюдське ставлення до Чийгоза, якому спершу не дозволяли попрощатися з помираючою матір'ю, а потім поховати її.

Також Полозов вказує на те, що не було потреби у відеоконференцзв'язку і посилання на "виняткові обставини" не обґрунтоване: "Погано видно, чути, технічні неполадки, тяганина". Адвокат нагадує про перешкоджання його роботі - дослідчі перевірки, викрадення ФСБ, допити.

9:45 Полозов нагадує про українське громадянство Чийгоза і про те, що прокурор не оскаржує цей момент. Також акцентує на тому, що потерпілі на момент так званих масових заворушень також були громадянами України. "То чому Росія повинна розбиратися в тому, що сталося на території України між її громадянами?" - запитує в суду адвокат.

Микола Полозов
Фото: Аліна Смутко
Микола Полозов

9:35 Адвокат Микола Полозов починає промову. Звертає увагу на процесуальні моменти справи. Передусім нагадує про верховенство міжнародного права над російським законодавством, у тому числі Резолюції ООН про територіальну цілісність України, включно з Кримом, і засудження російської окупації Криму як частини України і нехтування прав людини на півострові.

Полозов нагадує про те, що, з погляду Росії, Крим вважається її частиною після референдуму, після підписання договору між РФ і Кримом про приєднання - 18 березня 2014 року, отже, російське законодавство може діяти в Криму тільки з цієї дати, а аж ніяк не з лютого 2014 року.

"Поворот до гіршого не допускається, а отже, Чийгоза судять з порушенням процесуальних норм", - зазначає адвокат.

Полозов також вказує на те, що двоє із трьох суддів колегії - Зіньков і Крючков - громадяни України, що суперечить російському законодавству.09:30 У Верховному суді Криму тривають дебати у справі Ахтема Чийгоза. Учора прокурор Анастасія Супряга і потерпілі Фатуєв, Баранов і Соловйов виголосили свої заключні промови. Сьогодні суд заслухає сторону захисту.

У залі суду прокурор Супряга, адвокат Полозов, близько 25 слухачів. Ахтем Чийгоз присутній по відеоконференцзв'язку. Потерпілі на засідання не прийшли.

На запитання суду про те, чи готові сторони до дебатів, Чийгоз відповідає: "До всього готовий".

7 серпня

15:30 Адвокат Ахтема Чийгоза Микола Полозов прокоментував дебати біля будівлі суду: «Позитивний момент - це те, що прокурор у дебатах визнала Ахтема Чийгоза громадянином України без будь-яких застережень. Ми всі знаємо складну ситуацію з іншими політв'язнями українськими, коли їм нав'язують російське громадянство - це перешкоджає їх подальшій видачі в Україну згідно з Конвенцією... Для політичних справ у РФ суду немає. Вирок заздалегідь ухвалено, наперед, незважаючи на те, що провина Ахтема Чийгоза протягом судового слідства доведена не була».

ditor]]

14:15 У будівлі суду зникло світло. За словами адвоката Миколи Полозова, сталося займання силового кабелю, викликали пожежну команду. Оскільки Ахтем Чийгоз бере участь у дебатах по відеоконференцзв'язку, судове засідання переносять на завтра, 8 серпня, 9:30 ранку. "Встигнуть полагодити до завтра чи ні - невідомо", - зазначив Полозов.

10:40 Суд іде на перерву на прохання Полозова і Чийгоза.

Під час перерви Чийгоз спілкується з людьми через відеоконференцзв'язок: «Дуже легко звинувачувати чужих, які не пов'язані з нами ментально, культурно, етнічно - мовляв, прокурор зачитала, вона винувата. Але вона називала інші кримськотатарські прізвища. Якщо ми не будемо говорити про це, завтра будуть інші сидіти на цьому місці. Нам треба за собою дивитися. Це брак виховання, підлість, зрада». Це його реакція на покази свідків і потерпілих з-поміж кримських татар.

На прохання сторони захисту оголошено перерву до 14:00.

Сімферопольський СІЗО, в якому утримують Ахтема Чийгоза
Фото: Аліна Смутко
Сімферопольський СІЗО, в якому утримують Ахтема Чийгоза

10:35 Звинувачення зажадало для Чийгоза 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму: "Провину доведено в повному обсязі. Кваліфікація за КК подано правильно".

Виступає перший потерпілий - Фатуєв. Мовляв, нічого сказати не можу, не маю жодних додаткових відомостей, та й претензій до прокурора теж жодних.

Другому потерпілому, Баранову, додати нічого. Мовляв, з усім згоден і все правильно.

Третій потерпілий, Соловйов, розповідає, що після цих подій у нього був інсульт і почувається він погано. Мовляв, зараз виписався з лікарні, робить МРТ, яке виявило «залишки газу». Соловйов просить призначити компенсацію в частині цивільного позову. Прокурор виключила його з обвинувального висновку.

10:30 Прокурор переповідає події тисняви зі слів свідків, потерпілих і обвинувачених у «справі 26 лютого» - Юнусова, Кантемирова. Вони були на площі, брали участь у сутичках, але не бачили Чийгоза 26 лютого. Прокурор вважає, що це несуттєво і не скасовує самого факту масових заворушень, які організував Чийгоз.

10:15 За словами одного із засекречених свідків Петрова, нібито з Меджлісу, завданням Чийгоза було не допустити засідання Верховної ради 26 лютого, він мав мобілізувати людей. Але за свідченнями інших свідків, це робив Смирнов. Прокурор вважає, що ці суперечності несуттєві, не викликають сумніву

Загальна вартість майна, знищеного в будівлі Верховної ради, трохи вища за 9700 рублів.

Адвокат Лісовий просить суд зобов'язати прокурора говорити повільніше, оскільки є тези й оцінки, яких раніше не було в обвинуваченні: «Для чого виступати перед судом, якщо немає можливості почути і зрозуміти, а потім апелювати у своєму виступі». Чийгоз підтримує адвоката.

У СІЗО спекотно: по відеозв'язку видно, як Чийгоз і його дружина Ельміра Аблямова (громадський захисник у справі) обмахуються аркушами паперу.

9:45 Прокурор скоромовкою зачитує промову: "Внаслідок "масових заворушень" є потерпілі і двоє загиблих, а також знищено майно. Провини не визнав, але протягом судових розглядів вона повністю доведена".

Прокурор зачитує експертизи потерпілих з формулюванням "пошкодження завдані, не виключено, що 26 лютого 2014 року". Зачитує свідчення самопроголошеного "голови" Криму Сергія Аксьонова, депутатів Ковітіді і Цекова. Прокурор переповідає свідчення нерозбірливо. Мовляв, Чубаров заходив у будівлю Верховної ради Криму 26 лютого, в грубій формі відмовлявся проводити сесію, погрожував захопленням будівлі.

«Прокурор з кулемета намагається прочитати нісенітницю оцю», - перебиває Чийгоз. Прокурор ображається, мовляв, зробіть зауваження підсудному. Адвокат Лісовий заступається за Чийгоза, просить прокурора виступати повільніше.

Прокурор просить 5-хвилинну перерву: «Не можна по-свинськи себе вести». Адвокат Полозов просить суд зробити зауваження прокурору. Суд іде на перерву.

Фото: Аліна Смутко

9:30 Початок засідання у Верховному суді Криму. Адвокат - Микола Полозов. Прокурор - Анастасія Супряга.

За інформацією Миколи Полозова, за час судового процесу прокурор Анастасія Супряга не тільки отримала новий чин - з молодшого радника юстиції стала радником юстиції, а й отримала нову посаду, ставши заступником прокурора Сакського району Криму.

На питання суду про те, чи готовий захист, адвокат Полозов відповідає: "Часу замало було для такого обсягу, але вже як є".

"Я до всього готовий", - відповідає Ахтем Чийгоз.

Спочатку виступить прокурор, опісля потерпілі, адвокат і сам Ахтем Чийгоз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram