ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

В обсерваторію на горі Піп Іван до кінця року завезуть метеорологічне обладнання

Станцію збираються відновити для наукових досліджень.

В обсерваторію на горі Піп Іван до кінця року завезуть метеорологічне обладнання
Состояние обсерватории до восстановительных работ
Фото: pu.if.ua

В обсерваторію на горі Піп Іван (2028 м, Карпати) до кінця року завезуть метеорологічне обладнання.

Про це повідомляється на сайті Прикарпатського національного університету імені Стефаника, який разом з Варшавським університетом відновлює цей об'єкт.

Астрономічна і метеорологічна станція "Білий слон" на горі Піп Іван, збудована у 1938 році. Після Другої світової війни приміщення було покинуте, і місцеві мешканці розтягли все, що мало хоч якусь цінність. Незважаючи на те, що будівлю було закинуто десятки років тому, її фундамент і стіни - в задовільному стані.

З 2012 року за фінансової підтримки Польщі почалися роботи з відновлення обсерваторії.

На 2017 рік заплановано встановлення метеорологічного обладнання з метою визначення астрономічного телескопа, який буде працювати на об'єкті. У перспективі науковий центр буде також досліджувати флору і фауну Карпатського національного природного парку, екологію регіону і рекламувати гірський туризм.

Крім того, в рамках проекту підписано угоду про співпрацю з Державною службою надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області, яка з цього року розпочинає цілодобове річне чергування з метою забезпечення рятувальних операцій на Чорногірському хребті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram